Nem törvény lenne, hanem buldózer

A Magyar Helsinki Bizottság ma megküldte álláspontját a kormánynak a „Stop Soros” néven emlegetett törvénytervezetekről. A civil jogvédő szervezet szerint a készülő szabályozás elfogadhatatlan és alkotmányosan védhetetlen politikai célokat szolgál, értelmetlen szabályokat tartalmaz, ezért azt kategorikusan elutasítják. Egyúttal elvárják a kormánytól, hogy vonja vissza a törvénycsomagot.

A Magyar Helsinki Bizottság az alábbi levelet küldte meg a Miniszterelnöki Kabinetirodának:

 

A Magyar Helsinki Bizottság álláspontja a „Stop Soros törvénycsomagról”

A Magyar Helsinki Bizottság figyelmesen áttanulmányozta a 2018. év január hó 18-án társadalmi vitára bocsátott törvénytervezeteket, amelyek a „Magyarország Kormányának javaslata a Stop Soros! törvénycsomagról” összefoglaló nevet viselik.

A közzétett normaszöveg és a kormányzati megnyilatkozások ismeretében álláspontunk az, hogy a törvénycsomag elfogadhatatlan és alkotmányosan védhetetlen politikai célokat szolgál, értelmetlen szabályokat tartalmaz, ezért azt kategorikusan elutasítjuk.

Mivel a tervezet technikai jellegű módosításai, „javításai” legfeljebb azt eredményezhetnék, hogy az eredendően kártékony kormányzati szándékok hatékonyabban érvényesülhessenek, vagyis a rossz még rosszabb legyen, ezért nem látjuk értelmét a közzétett normaszöveg módosításának sem. Ahogyan kutyából nem lesz szalonna, úgy e törvénytervezeteknek álcázott buldózerből sem lesz soha jó törvény.

Egy jogállamban a jogalkotás alapvető célja a közjó szolgálata és a jó kormányzás előmozdítása. Ezek egyike sem képzelhető el úgy, hogy a törvényeket a társadalommal szemben alkossák meg. Ez esetben a törvényalkotás célja azonban egyértelműen a kormányzati önkény kiszolgálása. Így, ha a tervezett „szabályok” hatályba lépnének, azok a gyakorlatban csak a társadalom elemi érdekeivel szemben működhetnének.

A társadalom megrendszabályozása nyilvánvalóan elfogadhatatlan szabályozási cél. Mindezt a szöveg szerzője (a kormány) is jól tudja, ezért rejti el valódi szándékát indoklásában olyan jól hangzó kulisszák mögé, mint például „a polgárok és a nemzeti kultúra” állítólagos „védelme”. Az igyekezet azonban hiábavaló, mert a törvény manipulatív szövege lépten-nyomon leleplezi a valódi szándékot. Ez nem más, mint bizonyos, a kormány számára nem tetsző civil szervezeteknek az önkényes megbélyegzése, befeketítése és elkülönítése a társadalomtól – végső soron működésük ellehetetlenítése.

A törvénycsomag emellett számos alapvető szabadságjogot elvitat a társadalomtól, így például a véleményalkotás vagy az egyesülés egyenlő szabadságát. Azzal, hogy az állam elfogadhatatlan feltételek alapján akarja meghatározni, melyik civil szervezet közhasznú, végeredményben minden olyan állampolgárral szemben is fellép, aki a közhasznú szervezeteket támogatásra méltónak találja vagy igénybe kívánja venni a szolgáltatásaikat. Közel ezer szervezetről és több százezer polgárról beszélünk, hogy világos legyen a kép.

Mivel sem a javaslatcsomag szándéka, sem tartalma, sem formai megoldása nem felel meg az alkotmányos jogállamiság elemi követelményeinek, ezért a törvénytervezetek azonnali és teljes visszavonását tartjuk egyedül lehetséges megoldásnak. Ezt várjuk el Magyarország Kormányától.

Budapest, 2018. február 8.

Magyar Helsinki Bizottság

Az állásfoglalás pdf-változata itt található.

   FÉLELEM NÉLKÜL AZ IGAZSÁGTALANSÁG ELLEN! ADOMÁNYOZD ADÓ 1%-ODAT A HELSINKINEK! ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-41

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság