Adjuk össze! Támogasd adományoddal a kölcseys tanárok jogi küzdelmét!

Útmutató: mit lehet bevinni a börtönbe?

Mi az, amire szükségem lehet? Milyen tárgyakat lehet bevinni a börtönbe? Lehetek a saját ruhámban? – Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre válaszolunk most.

A Magyar Helsinki Bizottság évtizedek óta foglalkozik a fogvatartottak jogainak védelmével. Azért dolgozunk, hogy a fogvatartás emberibb legyen, hogy a fogvatartottak megkaphassák, élhessenek azzal, ami a törvény szerint nekik is jár. Ez nem csupán benti életükre, mentális egészségükre lenne jó hatással, de megkönnyítené a sikeres visszailleszkedésüket is a társadalomba a börtönbüntetés letöltése után, ami mindannyiunk érdeke.

Fontos számunkra, hogy egy igazságos, civilizált országban élhessünk, ahol a büntető igazságszolgáltatás eszközeit akkor használják, amikor szükséges, és úgy alkalmazzák, ahogy az az igazságszolgáltatás alapelveinek, a hazai és nemzetközi jogszabályoknak megfelel.

Épp ezért segítjük megbízható információkkal azokat is, akikre börtönbüntetés vár. 

2021-ben börtön kisokost adtunk ki a büntetés-végrehajtási intézetbe történő bevonulással, és az ott tartózkodással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról. Tapasztalataink alapján a legtöbb érintettet a szeretteikkel való kapcsolattartás érdekli, és az, mit lehet bevinni a börtönbe, ezért tájékoztatónkban ezekkel a témákkal is részletesen foglalkoztunk.

Mit lehet bevinni a börtönbe?
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Mire készüljön, aki bevonulás előtt áll?

Annak, aki életében először vonul börtönbe nem csak az ezzel járó sokkal és félelemmel kell megbirkóznia, de praktikusan is fel kell készülnie az előtte álló időszakra. 

Mi az, amire szükségem lehet? Milyen tárgyakat lehet bevinni a börtönbe? Lehetek a saját ruhámban? – Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre válaszolunk most.

Mi történik, miután megérkezek a börtönbe?

Miután megérkezel a börtönbe, elindul az úgynevezett “befogadási eljárás”. Ezt a Befogadási és Fogvatartási Bizottság (BFB) végzi. Letétbe helyezik a tárgyaidat, amik nálad vannak, majd megvizsgál a bv. orvos, és megkérdeznek a helyzetedről, körülményeidről, céljaidról, hogy tudják, milyen szabályokat alkalmazzanak rád.

A végrehajtási fokozaton (fogház, börtön, fegyház) túl a BFB szigorú, általános, vagy enyhe rezsimbe sorol téged. Minél enyhébb rezsimben vagy, annál szabadabb lesz az életed a börtönben, annál több lehetőséged lesz.

Mit lehet bevinni a börtönbe? Lehetek a saját ruhámban?

Ha letartóztatásban vagy, vagy elzárásra ítéltek, akkor beviheted és viselheted a saját ruháidat a börtönben.

Ha viszont már jogerősen elítélt a bíróság, akkor semmilyen felsőruházatot nem vihetsz be magaddal. Az a ruha, amiben a bevonulásra érkezel, letétbe kerül. Csak alsóruházatot (pl. fehérnemű) vihetsz magaddal, és hordhatsz. 

Ezen túl a börtön biztosítja az évszaknak megfelelő formaruhát, alsóruhát (pl. fehér póló, atlétatrikó) és cipőt. Ha kérted és a parancsnok engedélyezte, akkor hordhatod a saját utcai cipődet, sportcipődet, de utóbbit csak sportoláshoz. 

Lesz pénzem? Vihetek be magammal? 

Sokan nem tudják, mi lesz a bevonuláskor náluk lévő pénzzel, és azt hogyan használhatják, vagy milyen összegeket von le a bv. a számlájukról. Pedig a pénz odabent is a legsokoldalúbban felhasználható dolog, amit bevihetsz magaddal.

A fogvatartottaknak a bv. intézet készít egy kártyát („spejz-kártyát”), amit a bankkártyához hasonlóan lehet használni a börtönön belül. A bevonuláskor magaddal vitt készpénz is erre a kártyára kerül. Ezen kívül mással (készpénzzel vagy civil bankkártyával) nem fizethetsz. 

Ötféleképpen kerülhet pénz a spejz-kártyádra: 

 • munkadíj a bv. intézetben végzett munkádért, 
 • ösztöndíj, ha iskolába jársz,
 • nyugdíj, ha jogosult vagy, 
 • más állami juttatás formájában (pl. rokkantsági ellátás, fogyatékossági támogatás). 
 • Ezen kívül kintről küldhetnek neked pénzt. Ilyen esetben mindenképpen írják bele az utaláskor a közleménybe, hogy „kiétkezésre”, „gyógyszerre”, „telefonálásra”, mert ha nem így tesznek, a börtön másra is levonhatja a beküldött pénzt. 

Ha dolgozol, vagy van a letéti számládon pénz, akkor hozzá kell járulnod a rabtartás költségéhez. Ennek az összege 2021-ben 631 forint/nap volt.

Milyen tárgyak lehetnek nálam?

Csak olyan tárgyakat vihetsz be a börtönbe, amiket a büntetés-végrehajtási szervezet szabályai megengednek.

Ezek a legfontosabb dolgok, amiket bevihetsz a börtönbe:

 •     élelmiszer, melyet a bv. (büntetés-végrehajtási) intézetben vásárolt vagy csomagban küldtek be;

  konyhai eszköz, például:

✓         bögre, pohár,

✓         ételtartó doboz,

✓         evőcsésze (csajka),

✓         az előírásoknak megfelelő vízforraló.

 

 • tisztálkodási szerek, például:

✓         szappan (2 darab)

✓         folyékony szappan (1 liter)

✓         tusfürdő (600 ml)

✓         sampon (600 ml)

✓         mosószappan (1 darab, 250 gramm)

✓         fogkefe (2 darab, nem elektromos)

✓         fogkrém (2 darab, 200 ml- maximum 100 ml/darab)

✓         törölköző (2 darab, maximum 70*100 cm méretű)

✓         WC papír (8 tekercs)

✓         papír zsebkendő (200 darab)

 

 • dohánytermék, például:

✓         cigaretta, dohány,

✓         pipa, szipka,

✓         gyufa, öngyújtó,

✓         töltő-, sodrókészülék.

 

 • zsebnaptár, kártyanaptár;
 •     fénykép (30 darab), levél (50 darab), irat, képeslap (10 darab), levélpapír (52 darab), boríték (25 darab), bélyeg (3000 forint értékig);
 •     újság (12 darab);
 •     könyv (2 darab);
 •     levelezéshez, tanuláshoz (önképzéshez) szükséges eszközök (például golyóstoll (3 darab), grafitceruza (2 darab), színes ceruza (12 darab), tankönyvek (20 darab));
 • karóra;
 • kártya, nem elektromos társasjáték;
 • kézimunka-felszerelés, varrókészlet (olló nélkül);
 • vallási tárgy és imakönyv;
 •     a bv. orvosa által engedélyezett gyógyszer, gyógyászati- vagy orvosi segédeszköz, vitamin és tápszer;
 • más tárgyak, ha van engedélye a tartásukra, például: hangszer.

A teljes felsorolás és a részletes szabályozás itt található a börtönbe bevihető tárgyakról: A fogvatartottak birtokában tartható tárgyak fajtánként és mennyiségi szempontból történő meghatározása

Milyen elektronikus eszköz lehet nálam a börtönben?

Elsősorban azt a TV-t használhatod, amit az intézet ad, de ha ilyen nem áll rendelkezésre, parancsnoki engedéllyel sajátot is bevihetsz magaddal vagy beküldhetnek neked. Fontos azonban, hogy a saját TV használatát is korlátozhatja a bv. parancsnok, például a fogvatartottak közötti viták elkerülése érdekében. 

Egy zárkában egy TV lehet. Ha beviszel magaddal egy TV-t, de azt használatra nem engedélyezik neked, akkor a készüléked letétbe kerül, vagy a kérésedre kiadják a hozzátartozódnak. 

Lehet nálad elemmel működtethető zsebrádió, (tartalék) elemek, fülhallgató (egyéb funkció nélküli). Más elektronikai eszköz (például saját mobiltelefon, elektromos társasjáték, laptop, notebook) nem lehet nálad. Csak azt a mobilt használhatod, amit a bv. intézet ad. Ilyen mobilt a letéti díj („kaució” – 2022-ben 35.000 Ft) megfizetése esetén kaphatsz.

börtön tv
MTI fotó: Nyikos Péter

Kihez fordulhatok, ha szükségem van bent valamire? Mit és hogyan tudok kérni?

Ha a börtönben szükséged van valamire, hozzájuthatsz, ha valaki beküldi neked csomagként. 

Havonta küldhetsz és kaphatsz bent csomagot. Minden csomag maximum 5 kg lehet. Ha csomagot kapsz, először fel fogják bontani, át fogják vizsgálni, hogy megnézzék, csak olyan dolog van-e benne, amit be lehet küldeni. 

A csomagban lehet olyan tárgy, amit a házirendben engedélyeznek, de nem kapható a webáruházban (pl. könyv, szemüveg). 

Ezen kívül három havonta egyszer küldhetnek neked egy olyan csomagot, amiben csak ruha és cipő van. A feladó írja rá a csomagra: “ruhacsomag”. 

Mielőtt átadnák a ruhacsomagot, a bv. intézet kimossa a ruhákat és fertőtleníti a cipőket, téged pedig szóban tájékoztatnak arról, ki küldte a csomagot. A csomagolásra írtakat vagy a csomagolást nem kapod meg.

Bevihetek gyógyszereket? Hogyan lesz megoldva, ha mindenképpen szednem kell egy gyógyszert? 

Alapszabály szerint élelmiszert, tisztálkodási szert, dohányt vagy cigarettát, valamint gyógyszert, gyógyászati segédeszközt, vagy gyógyhatású készítményt csak a bv. intézet webáruházában lehet venni, vagy azon keresztül beküldeni.

Viszont ha olyan gyógyszerre van szükséged, amelyet a bv. intézet nem tud beszerezni, azt beküldhetnek neked. Ezzel nem kell megvárni a havi egy csomagküldést, ha előzetesen a bv. orvos és a bv. intézet parancsnoka engedélyezte. 

Mi az, amit biztosan nem vihetek be magammal? 

Csak olyan tárgyra adnak engedélyt, ami nem balesetveszélyes, nem veszélyezteti az intézet rendjét és biztonságát. Biztosan nem vihetsz be magaddal olyan tárgyat, ami az intézet biztonságára veszélyes. Az ilyen holmik már a befogadási eljárás során megsemmisítésre kerülnek (például kés).

 

Érdekel a fogvatartottak és a börtönök helyzete Magyarországon? A FECSKE (Fogvatartottakat és Családjukat Képviselő Csoport) szabadult fogvatartottakból, családtagjaikból, civilekből, a büntetés-végrehajtással foglalkozó szakemberekből álló hálózat, ami abban segít, hogy a bevonulásra várók, a fogvatartottak hozzátartozói, és a különféle hivatású szakemberek tájékoztatást, információt kapjanak a büntetés-végrehajtás állapotáról, működéséről, szabályairól. Honlapjukon közérthető tájékoztatókat, friss híreket és érdekességeket olvashatsz a témában.
Letölthető anyagok


Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság