ÁLLÁS Menekültügyi Programunkba külsős projektkoordinátort keresünk

Migránsok a magyar médiában

Bűnözők, ingyenélők, veszély, áradat – gyakran ilyen és ehhez hasonló sztereotípiákkal operál a magyar sajtó, amikor a migrációról, a bevándorlókról és a menekültekről tudósít. A Helsinki Bizottság tanulmánya 300 cikk alapján ezt a jelenséget veszi górcső alá.

Budapest, 2011. november 2. Magyarország lakosságának mindössze 2%-a külföldi, ez jóval kisebb arány, mint ami a legtöbb európai országban tapasztalható. A magyar lakosság túlnyomó része így semmilyen közvetlen, személyes tapasztalattal nem rendelkezik a migránsokat illetően, így a bevándorlókról és menekültekről kialakuló képet jelentős mértékben a média befolyásolja.

A magyar lakosság nemzetközi összehasonlításban rendkívül idegenellenes, amelynek egyik oka – a Helsinki Bizottság 2011-es kutatása alapján – kétségkívül a magyar médiában a migránsokról festett indokolatlanul negatív kép. A hazai sajtó a külföldiekkel leggyakrabban rendészeti hírként foglalkozik, a migránsokat és a menekülteket szinte bűnözőként, nemzetbiztonsági veszélyként bemutatva. A gyakran szívszorító személyes történetek, a migránsok „emberi oldala” vagy a beilleszkedés sikerei és nehézségei ugyanakkor egyáltalán nem jelennek meg a tudósításokban.

A kutatás eredményeiről bővebben itt olvashat.

A projektet az Európai Integrációs Alap támogatta.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság