#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

Mi történik a világ börtöneiben járvány idején?

Összeszedtük, hogy mi történik világszerte a börtönökben a koronavírus válság idején. Milyen mértékben van jelen a koronavírus a világ börtöneiben? Hol, milyen módon próbálják korlátozni a vírus bejutását, elterjedését, hogyan enyhítik a széles körben elterjedt látogatási tilalom következményeit?

Az országok ábécésorrendben szerepelnek, azon belül pedig időrendi sorrendben közöljük a fontosabb információkat.  

A börtönnépesség országonkénti adatainak forrása: https://www.prisonstudies.org/

Betűrendben tüntettük fel az alábbi országok gyakorlatát:

 1. ALBÁNIA
 2. AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK
 3. ANGLIA ÉS WALES
 4. AUSZTRÁLIA
 5. AUSZTRIA
 6. BELGIUM
 7. CIPRUS
 8. CSEHORSZÁG
 9. FRANCIAORSZÁG
 10. GÖRÖGORSZÁG
 11. HOLLANDIA
 12. ÍRORSZÁG
 13. KANADA
 14. LENGYELORSZÁG
 15. LETTORSZÁG
 16. LUXEMBOURG
 17. NÉMETORSZÁG
 18. OLASZORSZÁG
 19. PORTUGÁLIA
 20. SKÓCIA
 21. SPANYOLORSZÁG
 22. SVÁJC
 23. TÖRÖKORSZÁG
 24. ÚJ-ZÉLAND

 

ALBÁNIA (2,85 millió lakos, 5063 fogvatartott)

Március 15.: Felfüggesztették a látogatásokat. 64 számítógépet telepítettek a börtönökbe, hogy a látogatási tilalom következményeit enyhítsék a hozzátartozókkal folytatott videótelefonálással.

Március 24.: Albániában 600 fogvatartottat küldtek haza kb. három hónapra, hogy a járvány idején otthon töltsék büntetésüket szigorú házi karanténban. Azok az elítéltek kapnak erre lehetőséget, akik kisebb súlyú bűncselekményt követtek el, három évnél kevesebb van hátra a büntetésükből, 60 év felettiek és krónikus betegségben szenvednek. Akiknek nincs otthonuk, erre kijelölt más állami intézményben tölthetik az átmeneti időt. A kérelmek elbírálásra speciális csoportot hoztak létre a rendőrségen belül. 

Forrás:
http://www.prisonobservatory.org/upload/03042020European_prisons_during_covid19.pdf#page=3
https://www.prison-insider.com/en/articles/europe-coronavirus-la-fievre-des-prisons#albanie-5e8e4771cb73a

 

AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK (328,2 millió lakos, 2,3 millió fogvatartott)

Március 27.: Az intézkedések államok szerint eltérőek, hiszen az igazságszolgáltatás és büntetés-végrehajtás elsősorban tagállami feladat.

Általánosságban a telefonos kapcsolattartást részesítik előnyben. 

30 napra felfüggesztettek minden látogatást (néhány kivétellel még az ügyvédekét is), szállítást, a börtönben dolgozók nem utazhatnak és nem vehetnek részt képzéseken. A korlátozások miatt a börtönök igyekeznek segíteni a kapcsolattartást a hozzátartozókkal, így pl. többet, havonta 300 helyett 500 percet telefonálhatnak a fogvatartottak. Sok helyen biztosítanak ingyenes telefonálást is, mert nagy szükség van a feszültség enyhítésére azoknál, akik börtönben maradnak.
Mivel a börtönöket ellenőrző szervezetek látogatásait is felfüggesztették, így nem tudni pontosan, hogy mi történik a börtönökben.
Az intézetek zsúfoltságától és fizikai adottságaitól függően új szabályokat vezettek be az étkeztetésre és szabadidős tevékenységekre. Változott a börtönök működése abban is, hogy maximalizálni próbálják a társas távolságtartást, limitálják a csoportos összejöveteleket. 

Az újonnan érkező fogvatartottakat bevonuláskor megvizsgálják, elkülönítik azt, aki a tünetmentes, de felmerül a gyanúja, hogy megfertőződhetett. A büntetés-végrehajtási (bv.) intézetek dolgozóit is rendszeresen tesztelik.
A koronavírus-pozitív esetek miatt a Szövetségi Börtöniroda felülvizsgálja, hogy az egyébként veszélyeztetett állapotú fogvatartottak tölthetik-e otthon a büntetésüket ideiglenesen. Március 26. óta szövetségi intézetből 615 fogvatartottat engedtek így haza.  Több ügyvéd nyújtott be kérelmet, hogy engedjék ki ügyfelét. A beadványokban az intézetek zsúfoltságára hivatkoztak, valamint arra, hogy nincsenek biztosítva a megfelelő higiéniai feltételek, sokszor nincs megfelelő orvosi ellátás sem. Egyedi kérelmek alapján tömeges szabadításról azonban még nem beszélhetünk.

Érezhető, hogy a vírushelyzet miatt változóban a hatóságok hozzáállása: a rendőrök egyes helyeken például kevesebb embert állítanak elő, az ügyészek enyhébb büntetést indítványoznak nem erőszakos bűncselekményt elkövetők esetében, a bírók pedig halasztanak vagy szabadságelvonással nem járó, alternatív megoldásokat keresnek börtönbüntetések helyett. Van, ahol ötödére esett vissza a letartóztatások száma. 

Április 7.: 241 szövetségi börtönben fogvatartott és 73 alkalmazott lett koronavírusos az országban.  8 fogvatartott halt meg eddig a koronavírus fertőzés következtében.

Április 8.: Legalább 1324 bv-s dolgozót teszteltek.

Április 19.: 495 szövetségi börtönben fogva tartott ember és 309 dolgozó koronavírus tesztje pozitív. 155 fogvatartott és 29 alkalmazott már meggyógyult.

Forrás:

https://www.bop.gov/coronavirus/index.jsp

https://www.prison-insider.com/en/articles/ameriques-coronavirus-la-fievre-des-prisons#etats-unis-5e8213ca6ee08

https://www.themarshallproject.org/2020/03/17/tracking-prisons-res-ponse-to-coronavirus?utm_medium=social&utm_campaign=sprout&utm_source=facebook&fbclid=IwAR3RhL9IRskGqMw5C7goXJZmEkuHjLwtt3LGEtHYHiEUuhPrJuZAGlSHLW8

 

ANGLIA ÉS WALES (59,77 millió lakos, 83 189 fogvatartott)

Március 13.: Bejelentették életbe lépett a vészhelyzetre vonatkozó terv.

Március 18.: Egy fogvatartottról bebizonyosodott, hogy fertőzött, kórházba szállították.  13 fogvatartottat  elkülönítettek. 

Március 22.: Meghalt az első fertőzött rab, 84 éves volt. 

Március 23.: kilenc börtönben összesen 13 fogvatartott tesztje lett pozitív. Nagyjából 3500 őr, a személyzet kb. 10 százaléka megbetegedett vagy karanténba került. 50 000 maszkot és kézfertőtlenítőt kaptak a rabok.  

Március 24.: Az Igazságügyi Minisztérium felfüggesztette a látogatásokat. A fogvatartottak csak zuhanyozni, telefonálni és sportolni hagyhatják el a zárkájukat. Csak olyan tevékenységek végezhetők, amik a börtön működését biztosítják: főzés, mosás, takarítás.
900 mobiltelefont fognak kiosztani 55 intézetben, hogy a rabok kapcsolatot tudjanak tartani a hozzátartozóikkal. Néhány börtön naponta plusz 10 percet engedélyez telefonálásra. Az Igazságügyi Minisztérium fontolgatja 50 terhes nő szabadon engedését.  

Április 2.: Pár nap alatt  27 rab tesztje lett pozitív 14 különböző intézetben. 17 dolgozó tesztje is pozitív lett. Személyi védőfelszerelést osztottak ki. 

Április 4.: Majdnem 4000 fogvatartottat, akinek a hátralévő büntetése két hónapnál rövidebb volt, ideiglenesen kiengednek, mozgásukat elektronikus nyomkövető eszközökkel figyelik meg és azt első problémás jelnél visszaviszik őket a börtönbe. Kizárták ebből az erőszakos, a nemi erkölcs elleni vagy a járványügyi előírások megszegésével kapcsolatos bűncselekmények elkövetőit, a megfázás tüneteit mutatókat, és azokat is, akiknek nincs hova szabadulniuk vagy nem részesülhetnek egészségügyi ellátásban. 

Április 7.:  Egy civil szervezet felszólította a hatóságokat, hogy engedélyezzék a videóhívásokat, hiszen a technológia rendelkezésre áll, rendszeresen így tartanak meghallgatásokat.
10  fertőzött fogvatartott halt meg mióta a járvány kitört. 129 fogvatartott koronavírus tesztje lett pozitív. Több, mint 1200 rabot elkülönítettek. 

Április 9.: Bejelentették, hogy csaknem 500 konténert állítanak fel Littleny, Holleyley Bay, Highpoint, Moorland, Lindholme és Humber börtöneiben. Az Igazságügy Minisztérium tervei szerint ezeket átmeneti zárkákká fogják alakítani, többségükben fiatalkorúak számára. 

Április 18.: A rabok ideiglenes szabadon engedését felfüggesztették, mert hat fogvatartott egy adminisztrációs hiba következtében túl korán szabadult.

Forrás:
https://www.prison-insider.com/en/articles/europe-coronavirus-la-fievre-des-prisons#angleterre-et-pays-de-galles
https://www.prison-insider.com/en/articles/europe-coronavirus-la-fievre-des-prisons#albanie-5e8e4771cb73a

 

AUSZTRÁLIA  (25,36 millió lakos, 43 032 fogvatartott)

Az ausztráliai fogvatartottaknak a harmada szenvedett valamilyen krónikus betegségben 2018-ban, többségében diabéteszben, ami kockázati tényező a koronavírus-fertőzötteknél.
A hatóságok a járvány börtönökben való elterjedésére igyekeztek felkészülni, ezért különleges egységeket hoztak létre a helyzet kezelésére. 

Március 19.: Ausztrália egyik államában (New South Walesben) felfüggesztették a látogatásokat. Ezzel egy időben 600 tabletet bocsátottak az elítéltek rendelkezésére, hogy azokon keresztül tudjanak kapcsolatot tartani a hozzátartozóikkal. Kialakítottak továbbá 20 videókonferencia megrendezésére alkalmas szobát, ahol ügyvédi beszélőket és tárgyalásokat lehet online tartani. 

Március 22,: Több száz rabot engedtek feltételesen szabadon a járvány terjedésének megfékezése érdekében.

Március 31.: Az egészségügyi miniszter bejelentette, hogy magánkórházba fogják küldeni a fertőzött vagy beteg fogvatartottakat. 

Április 2.: New South Wales-ben 69 fogvatartott mutatott koronavírus-tüneteket. Őket elkülönítették és az első tesztjeiket elvégezték.

Április 8.: Egy másik államban (Queenslandben) egy teljes intézetet lezártak két hétre. Az összes fogvatartottat tesztelték. 

Forrás:

https://www.prison-insider.com/en/articles/oceanie-coronavirus-la-fievre-des-prisons#australie

 

AUSZTRIA (8,9 millió lakos, 8471 fogvatartott)

Február 25.: Az Igazságügyi Minisztérium megelőző intézkedéseket hozott a járvány terjedésének megelőzése érdekében. Egyszerűsítették és gyorsították a bv. szervezetén belüli kommunikációt és létrehoztak egy akciócsoportot, folyamatosan egyeztettek a szakszervezetekkel, az ombudsmannal, az ügyvédi kamarával és más szervezetekkel, továbbá más uniós tagállamok bv. szerveivel.
Maszkokat és védőfelszerelést biztosítottak az intézetekben, megvizsgálták az újonnan érkező fogvatartottakat, szigorították a látogatófogadást (a fogvatartottak csak üvegfalon keresztül találkozhatnak hozzátartozóikkal). Bevezették, hogy a fogvatartottak csak különösen fontos esetekben hagyhatják el az intézetet. 

Február 27. és március 12. között:  Újabb intézkedéseket vezettek be a helyzet kezelésére, bevezették például a videós távtárgyalásokat, információs kampányt indítottak a börtön állományának körében és az újonnan érkező fogvatartottakat 14 napra elkülönítették a többiektől. 

Március 15.: Ahogyan emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma az országban, a büntetés-végrehajtásban szigorúbb intézkedéseket vezetett be az Igazságügyi Minisztérium. Felfüggesztették a látogatók fogadását, de ezzel párhuzamosan kompenzációként bővítették a személyes találkozással nem járó kapcsolattartási lehetőségeket: több telefon- és videóhívást tettek lehetővé, akik nem tudják ezek költségét kifizetni, azoknak az állam fizeti ezt.
Két börtönőr tesztje lett pozitív március 23-án és 26-án. Az első fertőzött rabot március 25-én jegyezték Innsbruckban.

Március 22.: Az osztrák parlament elfogadott egy törvényt, amely szerint ha az elítélt nem veszélyes és három évnél rövidebb börtönbüntetést kapott, nem kell megkezdenie a büntetését addig, amíg a koronavírus terjedését fékező intézkedések érvényben vannak.

Április 1.: A börtön személyzetének maszkot kell viselnie. Az újonnan befogadottakat 14 napra elkülönítik és tesztelik. Ezután 4 hétig maszkot kell viselniük a zárkájukon kívül. 

Április 3.: Az Igazságügyi Minisztérium bejelentette, hogy az osztrák fogvatartottak hetente 5000 szájat és orrot takaró maszkot varrnak, mind belső használatra, mind kórházak és más szervezetek részére, akiknek szükségük van rájuk. Továbbá azt is jelezték, hogy a fogvatartottak megértik a szigorító intézkedések alkalmazását a kialakult helyzetben. 

Április 15.: Az Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint: mióta két fogvatartott fertőzöttsége igazolódott két külön börtönben, nincs további igazolt eset az ország 28 intézményében. 

A börtönpopuláció csökkentése érdekében az alábbi módosításokat vezették be: 

 • Ha az elítélt büntetése nem haladja meg a három évet, a börtönbüntetést csak akkor lehet végrehajtani, ha az elkövetőt szexuális bűncselekményt miatt ítélték el, vagy fenyegetést jelent, például egy erőszakos cselekmény miatt. 
 • Az elektronikusan megfigyelt házi őrizet nem vonható vissza, ha az elítélt nem tudta elvégezni a munkáját a kialakult járványügyi helyzet miatt. A munkájukat így elvesztő elítélteknek erre az időre az állam fog szociális- és egészségbiztosítást nyújtani.
 • A végrehajtás elhalasztását nem lehet visszavonni, ha a büntetésként kiszabott közösségi szolgálatot a járványügyi helyzet miatt nem lehetett elvégezni.
 • Nem kezdhetik meg a börtönbüntetésüket, akik igazoltan koronavírus-fertőzöttek, vagy akik azért vannak karanténban, mert fertőzött személlyel voltak kapcsolatban.
 • Fogvatartottak tárgyalásait és bírósági meghallgatásukat videóhívás segítségével kell megtartani.
 • A fogvatartottnak küldött leveleket, kivéve ha azt ügyvédek vagy más intézmények küldik, két napon belül fénymásolatként kell átadni.
 • Rabok csomagot nem fogadhatnak.

Forrás:
http://www.prisonobservatory.org/upload/03042020European_prisons_during_covid19.pdf
http://www.prisonobservatory.org/upload/17042020European_prisons_during_covid19%233.pdf

 

BELGIUM (11,49 millió lakos, 10 883 fogvatartott)

Március 12.: A mons-i börtönben megtalálták az első koronavírussal fertőzött fogvatartottat. Az Igazságügyi Miniszter másnaptól látogatási tilalmat rendelt el, miközben minden fogvatartott 20 eurós telefonfeltöltést kapott, hogy tarthassa a kapcsolatot a családjával.

Március 13.: Forest, Turnhout és Mons börtöneiben találtak igazoltan fertőzött fogvatartottakat, összesen négyet. A hatóságok maszkokat osztottak szét a börtönben dolgozók és a fogvatartottak között. A maszkok egy részét fogvatartottak gyártják.

Március 26.: Nagyjából 60 fogvatartott volt egészségügyi elkülönítés alatt, mert a koronavírus tüneteit produkálták.

Március 27.: Két belga civil szervezet (OIP, LDH) kérte a hatóságokat, hogy alkalmazzanak a börtönbüntetést kiváltó alternatív szankciókat, és vezessenek be kedvezményeket az elítéltek számára a fogvatartottak számának, így a fertőzési kockázatnak a mérséklésére. A civil szervezetek azt is javasolták a hatóságoknak, hogy azokban az esetekben, amikor a folyamatban lévő büntetőeljárásban a bűnismétlés veszélye nem áll fenn, a letartóztatás helyett más felügyeleti módszereket alkalmazzanak.
323 jó magaviseletű, lakhellyel rendelkező, a reintegrációs célok eléréséért aktívan dolgozó fogvatartott részesült a bv. intézetből való eltávozásának április 5-ig való meghosszabbításában.
Terrorizmus és szexuális bűncselekmények elkövetői, 10 évnél hosszabb börtönbüntetésre ítéltek és állandó lakcímmel nem rendelkezők nem részesülhetnek az eltávozás kedvezményében. 

Március 17. és 30. között: Több helyen lázongtak a fogvatartottak a látogatási tilalom miatt, a feszültség nőtt. Liège-től északra, Lantin börtönében három börtönőr sérült meg egy nagyon komoly fogvatartottakkal való incidens során. A börtön szóvivője megerősítette, hogy a három őr kórházba került és hat fogvatartott kijutott a börtön tetejére, de nem tudtak elszökni.

Március 31.: 16 börtönben dolgozó koronavírustesztje lett pozitív.

Április 6.: Négy fogvatartott koronavírustesztje lett pozitív. Kettőt intézeten belül kezelnek, kettőt pedig kórházban. 53 rabot pedig elkülönítettek, miután enyhe tüneteket produkáltak. 

A fogvatartottak száma 10 százalékkal csökkent egy hónap alatt.

Április 8.: Az Igazságügyi Minisztérium jelentése szerint 27 350 maszkot gyártottak fogvatartottak a krízis megjelenése óta. E munkáltatásban részt vevő rabok díjazásban részesülnek.

Forrás:
https://www.prison-insider.com/en/articles/europe-coronavirus-la-fievre-des-prisons#belgique
http://www.prisonobservatory.org/upload/03042020European_prisons_during_covid19.pdf

 

CIPRUS (886 100 lakos, 820 fogvatartott)

Március 15.: Felfüggesztették a látogatásokat. Engedélyezték a hosszabb telefonhívásokat, és Skype-on beszélhetnek azok a rabok, akiknek a szerettei külföldön élnek.

Március 27.: 50 fogvatartottat engedtek szabadon a súlyosan túlzsúfolt nicosiai börtönből, ahol 820-an voltak fogva tartva egy 540 kapacitású intézetben. Kisebb súlyú és a büntetésük végét töltő elítélteket engedtek ki, kizárták azokat, akik szexuális bűncselekményt, emberölést vagy annak kísérletét követték el.

Március 31.: A kormány egy sor intézkedést tett azért, hogy a nicosiai börtönben csökkentsék a zsúfoltságot. Ilyenek például a fogvatartottak korábbi szabadítása, némely rab nyitott börtönbe való átszállítása, az elektronikus megfigyelés kiterjesztése és az elnöki kegyelem használatának kiszélesítése.

Forrás:

https://www.prison-insider.com/en/articles/europe-coronavirus-la-fievre-des-prisons#chypre-5e83889dd26fc

 

CSEHORSZÁG (10,68 millió lakos, 21 188 fogvatartott)

Március 18.: Kötelezővé tették az országban a szájmaszk használatát, de mivel hiány volt belőlük, rabok kezdtek el varrni maszkokat. Havonta ötvenezer darabot tudnak gyártani. 

Forrás:
http://www.prisonobservatory.org/upload/03042020European_prisons_during_covid19.pdf#page=14

 

FRANCIAORSZÁG (67,63 millió lakos, 70 651 fogvatartott)

Március 13.: Az újonnan bevonulókat egészségügyileg megvizsgálják, kérdőívet töltetnek ki velük, hogy kiszűrjék, ki jött veszélyeztetett területről. A kockázati csoportba tartozókat elkülönítik. A hatóságok a videóhívások használatát javasolják a tárgyaláson való megjelenés helyett.

Március 15.: Szigorúbb intézkedéseket vezettek be, növelték a fogvatartottak izolációját: tevékenységeket tiltottak meg és függesztettek fel, egy rabot egyszerre csak egy hozzátartozó látogathat. 

Március 18.: Elhunyt az első rab a vírus következtében.

Március 24.: Az Igazságügyi Minisztérium bejelentette, hogy 5000 fogvatartottat engednek szabadon, akik a büntetésük végén járnak. 

Március 30.: 75 börtönben dolgozó és 31 rab tesztje lett pozitív, 882 dolgozó került karanténba, 138-an már túl vannak rajta. 683 rabot különítettek el, és 176-an már túl vannak a karanténon. 

Április 3.: 14 nap alatt 6266 rabot engedtek szabadon.

Április 4: 735 fogvatartottat különítettek el, vagy azért mert nemrégiben vonultak be, vagy mert tüneteik voltak. 48 rab tesztje lett pozitív, közülük 12-en kórházba kerültek. 149 bv-s dolgozó tesztje is pozitív lett. 

Április 8.: A francia börtönnépesség 8000-rel csökkent a járvány megjelenése óta. A szabadon engedések felét az egészségügyi krízis indokolta.
A börtönszervezet tájékoztatása szerint 63 fogvatartott, és 145 bv. dolgozó fertőzött igazoltan.
A tárgyalásokat elhalasztották, az eljárásokat távmeghallgatásban folytatják. A videóhívások rendszerét azonban nem alakították ki mindenhol és nem is működik mindig. Több esetet is jelentettek, amikor a gyanúsítottak, akik egyébként jogosultak képviseletre, nem kapták azt meg a járvány kitörése óta. Néhány esetben a védelem távolról avatkozik be és fájlokat e-mailben továbbít. 

Az Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint az állampolgárok alapvető jogait nem éri sérelem, és az alapvető garanciák is érvényesülnek. 

Forrás:
https://www.prison-insider.com/en/articles/europe-coronavirus-la-fievre-des-prisons#france-5e81cebec0083
http://www.prisonobservatory.org/upload/03042020European_prisons_during_covid19.pdf#page=7
http://www.prisonobservatory.org/upload/17042020European_prisons_during_covid19%233.pdf
https://oip.org/covid19-en-prison-lessentiel/?fbclid=IwAR0QvYt4wAAfYsTeWUnFn6dmMcz1R5HdYkdrp2aipYwV1YdaepJkUX8jVXI

 

GÖRÖGORSZÁG (10,7 millió lakos, 11 177 fogvatartott)

A börtönökbe belépő minden személy testhőmérsékletét ellenőrzik, a beléptetésnél dolgozók gumikesztyűt és maszkot viselnek. A személyzet világos utasításokat kapott a tisztaságra és higiéniára vonatkozóan. 

Március 19.: felfüggesztették a látogatásokat.
Hiányoznak a pozitív intézkedések a kapcsolattartás korlátozásának és a társadalomba való visszailleszkedést elősegítő intézmények felfüggesztésének ellensúlyozására.

Március 26.: A kormány tervet készített, ami alapján akár 1500 fogvatartottat is a büntetésük lejáratánál korábban bocsáthatnak szabadon, annak érdekében, hogy a börtönök túlzsúfoltságát enyhítésék és a koronavírus terjedésének esélyeit csökkentésék.

Április 9.: a Korydallos női börtön egy üresen álló szárnyát nemrég felújították, hogy itt különítsék el a koronavírus-fertőzötteket. Több szervezet is kérte a görög kormányt, hogy javítsák a börtönök körülményeit. 

A  thivai intézetben meghalt egy 48 éves nő, akiről a többi fogvatartott úgy tudta, hogy vírusfertőzött volt. Ezt a hatóságok nem erősítették meg. A mai napig nem jelentettek sem igazoltan fertőzött fogvatartottat, sem bv. dolgozót. 

A kormány továbbra sem döntött arról, hogy szabadon engedjenek-e pár száz olyan rabot, akik rövid-közepesen hosszú büntetésük utolsó részét töltik vagy idősek. A személyes vagy jogi kapcsolattartás korlátozása és a börtönökből való eltávozás lehetőségének felfüggesztése továbbra is érvényben van. 

Forrás:
http://www.prisonobservatory.org/index.php?option=com_content&view=article&id=32:covid-19-what-is-happening-in-european-prisons&catid=7:news&Itemid=101

http://www.prisonobservatory.org/upload/17042020European_prisons_during_covid19%233.pdf

 

HOLLANDIA (17,28 millió lakos, 10 464 fogvatartott)

Március 14.: Azokat a fogvatartottakat különítik el, akik a koronavírus tüneteit produkálják. A látogatásokat felfüggesztették, az ügyvédi beszélők és a fiatalkorúak szüleinek kivételével. Az enyhébb végrehajtási szabályok alatt lévők (vagyis akik napközben vagy hétvégén elhagyhatják a börtönt) ideiglenesen nem hagyhatják el a börtönöket.

Március 19.: A scheveningeni börtön egyik rabjának koronavírustesztje pozitív lett. Ennek következtében óvatosságból nagyjából 20 rabot elkülönítettek. Magánelzárásra kerültek, akik bármilyen koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket mutatnak (pl. 38 fokos testhőmérséklet, köhögés, légzési nehézség stb.).

Forrás:
http://www.prisonobservatory.org/upload/03042020European_prisons_during_covid19.pdf#page=10
https://www.prison-insider.com/en/articles/europe-coronavirus-la-fievre-des-prisons#ecosse

 

ÍRORSZÁG (4,99 millió lakos, 4194 fogvatartott)

Március 15.: A börtönöket irányító szervezet szigorításokat vezetett be a látogatásoknál: ezek mostantól heti egyszer 15 percesek. Fiatalkorú és megfázásos tünetet mutató fogvatartottakat nem lehet látogatni. 

Március 24.: Több mint 200 rabot engedtek szabadon, akiknek három hónapnál kevesebb volt hátra a börtönbüntetéséből. 

Március 27.: A látogatásokat felfüggesztették, az Ír Börtön Szervezet egy héten belül speciális elektronikus platformon fogja lehetővé tenni a fogvatartottak számára a szeretteikkel való kapcsolattartást.

Március 31: Testhőmérsékletet mérnek a börtönökbe való belépésnél.
Szabadon fognak engedni 200-nál kevesebb fogvatartottat, akik a börtönbüntetésük utolsó három hónapját töltik. Ez nem vonatkozik olyan rabokra, akiket emberölésért, terrorizmusért vagy szexuális bűncselekmény elkövetéséért ítéltek el. A szabadon bocsátottakra kijárási tilalom és az áldozatokkal való kapcsolattartás tilalma vonatkozik.
Nagyjából 200 börtönben dolgozó nem jár munkába jelenleg a járványhelyzet miatt. 

Április 3.: Négy börtönőr koronavírustesztje lett pozitív, ami miatt 82 rabnak kell a zárkájában maradnia. Fogvatartott tesztje egyelőre még nem lett pozitív. 

Forrás:
https://www.prison-insider.com/en/articles/europe-coronavirus-la-fievre-des-prisons#albanie-5e8e4771cb73a

 

KANADA (37,59 millió lakos, 39 579 fogvatartott)

Március 18.: A látogatásokat Ontario megyében visszavonásig felfüggesztették.

Március 29.: A miniszterelnök bejelentette, hogy nyilvánosságra fogják hozni a válságra vonatkozó intézkedési tervet.

A szövetségi börtönök ombudsmanja azt tanácsolta a kormánynak, hogy engedjék szabadon azokat a fogvatartottakat, akik nem jelentenek veszélyt a társadalomra. 

Március 31.: Quebecben két fogvatartott tesztje lett pozitív, őket elkülönítették a többiektől. Port-Quartierben kilenc fegyőr tesztje ugyancsak pozitív. Őket megkérték, hogy maradjanak házi karanténban és tartsák be az egészégügyi hatóságok javaslatait. A vírus hordozóival kapcsolatban lévő embereket tájékoztatták, a felületeket fertőtlenítették, kötelező a maszkokat hordani, és testhőmérsékletet mérnek. 

Április 1.: Egy ottawai börtön őrei megtagadták a munkavégzést kedd reggel, mert szerintük nem ellenőrzik eléggé azokat, akik belépnek a börtön területére.

Április 2.: 69 fogvatartott produkált tüneteket a New South Wales-i börtönben, őket elkülönítették és tesztelik.

Április 11.: Több mint 100 fogvatartott és bv. dolgozó koronavírus tesztje lett pozitív.

Forrás:
https://www.prison-insider.com/en/articles/ameriques-coronavirus-la-fievre-des-prisons#canada

https://www.prison-insider.com/en/articles/oceanie-coronavirus-la-fievre-des-prisons#australie

 

LENGYELORSZÁG (37,97 millió lakos, 75 664 fogvatartott)

Március 12. óta mérik a börtönökbe belépő személyek testhőmérsékletét: ha valakinek 38 Celsius fok felett van, azt nem engedik be. Elérhetővé tették a telefonálást szélesebb körben, hogy biztosítsák a fogvatartottak és hozzátartozóik közötti kapcsolattartást. A fogvatartottak ezen felül szélesebb körben tévézhetnek, hallgathatnak rádiót vagy olvashatnak újságot. Ezen felül még extra terápiás és oktatási tevékenységeket is bevezettek. 

Március 19.: Felfüggesztették a látogatásokat. 

Március 23.: A lengyel hatóságok az összes fogvatartottat és 172 börtönt teszteltek. Annak érdekében, hogy a koronavírus terjedésének görbéjét elnyújtsák, az igazságügyi miniszter a házi őrizet kiterjesztését tervezi. Ez 12 ezer elítéltet érintene, akik maximum 18 hónapos börtönbüntetést kaptak. A látogatások és az intézeten kívüli munkavégzést felfüggesztették. Varró műhelyekben maszkokat és védőfelszerelést gyártanak. 

Április 6. óta maszkot kell hordania azoknak a bv-dolgozóknak, akik kapcsolatban vannak rabokkal, és a rabok külső munkáltatása teljesen megszűnt. 

Jelenleg csak egyetlen fogvatartott fertőzött igazoltan, és ő egyike annak a két főnek, akiket azért tartóztattak le, mert megszegték a karantén szabályait. Ezt a rabot elkülönítették, és csak az egészségügyi szolgálat dolgozóival van kapcsolatban.
60 fő van elkülönítésben járványügyi megfigyelés alatt, mert börtönbüntetésük megkezdése előtt olyan országban jártak, ahol akkor a vírus már jelen volt.
Három bv. dolgozó fertőződött meg, ők jó állapotban vannak, házi karanténban.
Minden bv. intézetet fertőtlenítenek, van elegendő maszk, tisztasági felszerelés, védőruházat és kesztyű, illetve minden zárkát naponta többször fertőtlenítenek.

Forrás:
http://www.prisonobservatory.org/upload/03042020European_prisons_during_covid19.pdf#page=10
http://www.prisonobservatory.org/upload/17042020European_prisons_during_covid19%233.pdf

 

LETTORSZÁG (1,91 millió lakos, 3414 fogvatartott)

A kormány megfontolja annak a lehetőségét, hogy feltételesen elengedjenek olyan elítélteket, akiknek már nincs sok hátra a büntetésükből. 

Március 17. óta a börtönökben a látogatásokat megtiltották. A külföldön lévő lett fogvatartottak hazaszállítását felfüggesztették. A rövid időtartamú, azaz 15 naptól három hónapig terjedő bebörtönzéseket is felfüggesztették a veszélyhelyzet idejére. 

A börtönparancsnokok a korlátozások kompenzálására extra telefonálási perceket és videóhívásokat biztosítanak a fogvatartottaknak.

Forrás:
http://www.prisonobservatory.org/upload/25032020European_prisons_during_covid19.pdf#page=9

 

LUXEMBOURG (613 894 lakos, 652 fogvatartott)

Március 13-án megelőző intézkedéseket hoztak: hetente összesen 25 látogatót fogadnak úgy, hogy egy időben csak ketten lehetnek jelen. Külön helyiségben találkozhatnak úgy, hogy a fogvatartottakat üveg választja el a látogatóiktól. A látogatóknak kérdőívet kell kitölteniük, és mérik a testhőmérsékletüket. A média értesülései szerint a csomagküldést is megtiltották. A mosodai munka (nagy mennyiségű kórházi textilt mosnak), a konyhai és a takarító munka kivételével más tevékenységeket, így az oktatási kurzusokat, a műhelyekben végzett munkát és a sporttevékenységeket felfüggesztették. Az átszállításokat és a fogvatartottak bíróságra való előállítását felfüggesztették. Az újonnan bevonuló rabokat elkülönített karanténba helyezik.

Március 18. óta a látogatásokat felfüggesztették, ezzel egy időben a skype hívások gyakoriságát megemelték. A rabok használhatnak mobil- és fali, vezetékes telefonokat is.

Forrás:

http://www.prisonobservatory.org/upload/25032020European_prisons_during_covid19.pdf#page=10

https://www.prison-insider.com/en/articles/europe-coronavirus-la-fievre-des-prisons#luxembourg

 

NÉMETORSZÁG (83,12 millió lakos, 63 851 fogvatartott)

Március 19.: Szigorították többek között a látogatásokat és a sétákat.

Március 20.: Három hohenaspergi dolgozó tesztje lett pozitív, ők karanténba kerültek. 

Március 22.: A hamburgi börtönből elengedtek 40 rabot, a berliniből 18-at. 

Március 25: Észak-Rajna-Vesztfália tartományból nagyjából ezer fogvatartottat terveznek hazaengedni, olyanokat, akiknek kevesebb, mint 18 hónap van hátra a börtönbüntetésükből, kivétel a szexuális bűncselekmények elkövetői.

Forrás: https://www.prison-insider.com/en/articles/europe-coronavirus-la-fievre-des-prisons#allemagne-5e819a465cbb3
http://www.prisonobservatory.org/upload/03042020European_prisons_during_covid19.pdf#page=3

 

OLASZORSZÁG (60,21 millió lakos, 61 230 fogvatartott)

Március 12.: A látogatások felfüggesztése lázadást keltett az ország több börtönében, 12 rab meghalt. 

Március 16.: A kormány elfogadott egy módosítást, amely szélesebb körben teszi lehetővé a házi őrizet alkalmazását. 2-3000 rabot terveznek engedni. 

Március 30.: A szakszervezetek két börtöndolgozó halálát jelentették be, 150-en pedig betegek.
1600 okostelefont már vásároltak a raboknak, további 1600-at fognak még.

Április 15.: A börtönszervezet tájékoztatása szerint 94 fogvatartott koronavírustesztje volt pozitív (közülük majdnem mindannyian tünetmentesek), 19-en már meggyógyultak, hárman meghaltak. Az első elhunyt fogvatartott egy 76 éves férfi volt, akit a bolognai kórházban kezeltek, ott is halt meg. 

A bv. 254 dolgozója igazolt fertőzött, 170-en házi karanténban, 22-en rendészeti barakkban és 17-en kórházban vannak. Hat rendőr meggyógyult, ketten meghaltak. 

Február végéhez képest, 6000-rel kevesebben voltak fogva tartva. 

Forrás:
http://www.prisonobservatory.org/upload/03042020European_prisons_during_covid19.pdf
https://www.prison-insider.com/en/articles/europe-coronavirus-la-fievre-des-prisons#italie-5e81cf3e9e968
http://www.prisonobservatory.org/upload/17042020European_prisons_during_covid19%233.pdf

 

PORTUGÁLIA (10,28 millió lakos, 13 000 fogvatartott)

A legtöbb börtön túlzsúfolt, így nem lehetséges a beteg fogvatartottak elkülönítése. A börtönnépesség jelentős része idős, sokan szenvednek krónikus vagy fertőző betegségben.  Nem elérhető az országos parancsnokság intézkedési terve. Egy-egy intézkedés szerepel a honlapon. 

Március 16.: Felfüggesztették a hétvégi látogatásokat és a szállításokat.  Tiszta ruhát vihetnek a hozzátartozók a raboknak, és a telefonálások számát is növelték, így naponta háromszor öt percet telefonálhatnak a fogvatartottak, ha van rá pénzük. Néhány börtönben videóhívásokat is engedélyeznek, de ezt nem tudja mindenki igénybe venni (sok családban nincs számítógép).

Április 1.: 

Három börtönőrről bebizonyosodott, hogy megfertőződött, öten járványügyi megfigyelés alatt állnak, és legalább egy fertőzött rabról is tudnak. Bírók kérték a kormányt, hogy fogadják azt a kivételes jogszabályt, ami engedélyezné 1400 fogvatartott hazaengedését. Ez olyan rabokat érintene, akik büntetésük letöltésének végén járnak, vagy azért töltik büntetésüket, mert nem fizettek be pénzbüntetést, bírságot. 

Védőfelszereléseket csak április elején kezdtek el használni a bv. intézetekben, miután majdnem egy tucat igazolt esetről számoltak be. 

Április első hetében, rabok szabadon engedéséről tárgyaltak, majd a parlament jóvá is hagyta az alábbi tervezetet: 

 1. Elnöki kegyelem azoknak a 65 év feletti, krónikus betegségben szenvedő fogvatartottaknak, akik nem szexuális vagy családon belüli erőszakot, emberölést, kábítószerrel való visszaélést, gyújtogatást követtek el. 
 2. 2 éves büntetés-félbeszakítás, azok esetében, akiknek a büntetéséből két év vagy annál kevesebb van hátra, kivéve azokat, akiket az alábbiak elkövetéséért ítéltek el: családon belüli erőszak, emberölés, szexuális visszaélés, kábítószer-kereskedelem.  
 3. Vannak rabok, akiknek korábban 45 napra félbeszakították a büntetését, ezt most  meghosszabbítanák további 45 nappal

Április 14.: 

 • A vallási, szabadidős és oktatási tevékenységeket is felfüggesztették. A bv.-s állomány létszáma megfeleződött, ami hatással van a rabok napi rutinjára,  a nap 23 óráját zárkáikban töltik. 
 • A női börtönök játszóhelységeit is lezárták, ami nehezíti az anyák és gyermekeik életét. A fogvatartottak munkáltatása is szünetel, kivéve a főzést, a takarítást és a mezőgazdasági munkákat. 
 • A bírósági eljárások lassabbak, egy részüket fel is függesztették. 
 • Két börtönkórházat készítettek elő fertőzött betegek fogadására, két börtönbe fogadnak fertőzött rabokat. Gyengélkedőket is létrehoztak.
 • A katonaság öt tábori kórházat épített fel, összesen 150 férőhellyel. 
 • Az újonnan befogadottakat elkülönítik. Ha felmerül egy fogvatartott vírusfertőzöttsége, mindenki karanténba kerül, aki kapcsolatba került vele, így bv.-s dolgozók és fogvatartottak is. A börtönök közti szállítást felfüggesztették.

Április 14-én 40 szabadult férfi vált hajléktalanná, őket a helyi hatóságok a Monsanto kemping területén helyezték el. 

Forrás:

http://www.prisonobservatory.org/upload/25032020European_prisons_during_covid19.pdf#page=11

http://www.prisonobservatory.org/upload/17042020European_prisons_during_covid19%233.pdf 

 

SKÓCIA (5,46 millió lakos, 8059 fogvatartott)

Március 19.: HMP Kilmarnock börtönben két ember tesztje pozitív lett. 28 fogvatartottnak lettek a koronavírusra jellemző tünetei, őket hét napra a zárkájukban elkülöntették.  

Március 24.: A látogatásokat felfüggesztették.

Április 2.: A bv. dolgozók majdnem negyede, azaz kb. ezer fő nem dolgozik. 110 rab 10 különböző börtönből állt megfigyelés alatt, kettőjük tesztje volt pozitív. 

Április 27.: 87 ember volt elkülönítve kilenc intézetben. Közülük 11-nek lett pozitív a tesztje.  

https://www.prison-insider.com/en/articles/europe-coronavirus-la-fievre-des-prisons#allemagne-5e819a465cbb3

https://www.prisonstudies.org/news/news-covid-19-and-prisons

 

SPANYOLORSZÁG (47,25 millió lakos, 58 642 fogvatartott)

Március 15.: a látogatásokat felfüggesztették. 

Március 20.: 11 őr és három rab koronavírustesztje lett pozitív. Nagyjából 60 fogvatartott, akinek tünetei vannak vagy fertőzött személlyel volt kontaktusban, lett elkülönítve. 

Március 25.: Egy 78 éves az első rab, aki a vírusfertőzés következtében hunyt el. 38 őr van kórházban, miután pozitív lett a tesztje, és 125 fogvatartott van megfigyelés alatt vagy karanténban. 4000 maszkot osztottak szét a börtönökben, és fertőtlenítik az intézeteket.

Március 30.: Számos zavargás volt Valencia börtöneiben. A fogvatartottak a beszélők felfüggesztése miatt tiltakoztak. Állítólag azért, mert ez az egyetlen formája a narkotikumok börtönbe való bejuttatásának, és sokaknál elvonási tünetek jelentkeztek. 

Április 3.: A hatóságok tájékoztatása alapján 13 fogvatartott és 134 bv-s dolgozó koronavírustesztje volt pozitív. A leginkább érintett intézetek: Picassent, Brieva, Soria és Segovia.

Forrás:
https://www.prison-insider.com/en/articles/europe-coronavirus-la-fievre-des-prisons#ecosse
http://www.prisonobservatory.org/upload/03042020European_prisons_during_covid19.pdf#page=12

 

SVÁJC (8,57 millió lakos, 6943 fogvatartott)

Március 10.: Megelőző intézkedéseket hoztak: a börtönökbe belépők testhőmérsékletét mérik, a tünetekkel rendelkezők befogadását átmenetileg megtagadják.

Március 20.: A Champ-dolloni börtönben egy személy koronavírus tesztje lett pozitív. Őt elkülönítették, hogy megakadályozzák mások megfertőződését. Az újonnan belépőket elkülönítik, a tünetekkel rendelkezőket megfigyelik, a személyzet maszkot visel, és a felületeket gyakran fertőtlenítik. 

Március 24.: Az eltávozásokat, látogatásokat és a legtöbb rab munkatevékenységét felfüggesztették. A korábbi Horgen börtön olyan rabokat fog fogadni és egészségügyileg ellátni, akiknek a tesztje pozitív lett. 

Április 15.: 33 bv.-s dolgozó és két fogvatartott vírustesztje lett pozitív.
https://www.prison-insider.com/en/articles/europe-coronavirus-la-fievre-des-prisons#ecosse
http://www.prisonobservatory.org/upload/03042020European_prisons_during_covid19.pdf#page=12

 

TÖRÖKORSZÁG (83,05 millió lakos, 286 000 fogvatartott)

Március 16.:  A bírósági meghallgatásokat elhalasztották, a látogatásokat felfüggesztették.

Március 30.: Az igazságügyi miniszter bejelentette, hogy a börtönök dolgozói nem mehetnek haza a munkaidejük után. Az intézeteken belül külön kialakított helyen kell maradniuk. Minden látogatást felfüggesztettek április 30-ig. 

A beszélők alternatívájaként videóhívásokat tesznek elérhetővé a raboknak. 

Április 13.: Fogvatartott elengedéséről döntöttek, az Igazságügyi Minisztérium a törvény értelmében kétszer, legfeljebb két hónappal meghosszabbíthatja az időszakot. 

A miniszter azt is megerősítette, hogy 17 igazoltan fertőzött fogvatartott van, hárman meghaltak. 79 bv.-s dolgozó koronavírus tesztje is pozitív lett, ezen kívül 80 bíróé, ügyészé is. 

Forrás:
https://www.prison-insider.com/en/articles/moyen-orient-coronavirus-la-fievre-des-prisons#turquie
http://www.prisonobservatory.org/upload/17042020European_prisons_during_covid19%233.pdf

 

ÚJ-ZÉLAND (4,96 millió lakos, 9857 fogvatartott)

Március 5.: Mindenfajta látogatást felfüggesztettek. A fogvatartottak megnövelve tarthatják a kapcsolatot telefonon, levélben és e-mailben, hetente 5 dollár értékű telefonkártyákat kapnak. 

Minden új fogvatartottat 14 napra különítik el, és a tüneteket mutató rabokat is elkülönítik óvatosságból. 

A 70 felettieket és a súlyos egészségügyi állapotban lévőket külön kezelik. 

A börtönök alkalmazottai a tavalyi kanyarójárvány kitörése során gyakorolt ​​intézkedéseket tudják alkalmazni, hogy szükség esetén gyorsan elkülönítsék a fogvatartottakat, korlátozzák mozgásukat, és azonosítsák azokat az embereket, akikkel kapcsolatba kerültek.

Április 8.: Az országban működő börtönreform csoport szerint a fogvatartottak napi 23 órát töltenek jelenleg a zárkájukban, ami megfelel a magánzárka definíciójának. 

A korrekciós miniszter azt mondta, hogy az osztálya mindent megtesz annak érdekében, hogy a koronavírus ne kerüljön be a börtönökbe. 

Forrás:
https://www.prisonstudies.org/news/news-covid-19-and-prisons

 

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság