Menekülés a homofóbia elől – káros sztereotípiák

Minden évben több száz leszbikus, meleg, biszexuális, transz és interszexuális (LMBTI) menedékkérő keres védelmet az Európai Unió tagállamaiban. Az európai országok hatóságai azonban az LMBTI menedékkérelmeket gyakran előítéletek vagy sztereotípiák alapján utasítják el.

A COC Netherlands (a legrégibb leszbikus, meleg, biszexuális és transz szervezet a világon) és az amszterdami VU Egyetem kutatói által vezetett, a Magyar Helsinki Bizottság tanácsadóként való közreműködésével megvalósult „Menekülés a homofóbia elől” projektben 27 európai ország kutatói vizsgálták meg azt, hogy hazájukban mi a sorsa azoknak a menedékkérelmeknek, amelyeket származási országukban szexuális irányultságuk vagy nemi identitásuk miatt üldözött menedékkérők terjesztenek elő. A közép-kelet európai államokat a Magyar Helsinki Bizottság képviselte a projekt tanácsadó testületében. A tapasztalatok szerint a nemzetközi védelemre való jogosultság feltételei és a menekültügyi eljárás vonatkozásában jelentősen különböző szabályok és gyakorlatok vannak érvényben.

A kutatás egyik következtetése, hogy az EU tagállamok hatóságai a menedékkérelmeket gyakran előítéletek és sztereotípiák alapján utasítják vissza. A menedékkérőnek például sokszor nem hiszik el, hogy melegek, ha nem viselkednek nőiesen, vagy ha egy leszbikus nő nem tud a hazájában érvényben lévő homoszexuálisokra vonatkozó büntető jogszabályokról, vagy akár, ha a menedékkérő nem jár meleg találkahelyekre a hazájában. „A menedékkérő szavahihetőségének vizsgálatában nem megengedhető, hogy helyet kapjanak a sztereotípiák” – mondják a kutatók.

Számos európai ország elvárja, hogy a menedékkérők eltitkolják szexuális irányultságukat vagy nemi identitásukat a származási országukban, annak érdekében, hogy elkerüljék, hogy homofób vagy transzfób erőszak áldozatai legyenek. Tehát Európa arra kényeríti az LMBTI embereket, hogy rejtőzködjenek. „Ezzel az európai országok támogatják a homofób vagy transzfób erőszakot, pedig nem megengedhető, hogy ezeket az embereket a „szekrénybe kényszerítsük” – állapítja meg a kutatás.

Továbbra sem szentelünk elegendő figyelmet annak, hogy számos országban a homoszexualitás még mindig bűncselekmény. Ezekben az esetekben – a kutatók szerint – „az LMBTI menedékkérőknek automatikusan menekültstátuszt kellene adni”.

Magyarországon is problémát jelent, hogy a döntéshozókat sokszor sztereotípiák befolyásolják, valamint, hogy orvosi vizsgálattal próbálják megállapítani, hogy a menedékkérő valóban meleg-e, holott a szexuális irányultság egyáltalán nem orvosi kérdés – mondja Gyulai Gábor a Magyar Helsinki Bizottság a kutatásban részt vevő szakértője.

A kutatási jelentést szeptemberben mutatták be Amszterdamban, a közép-kelet európai államok számára pedig november végén szerveztek szemináriumot a kutatás következtetései és a helyi sajátosságok megvitatására.

A projekt az Európai Unió támogatásával jött létre. Abban a Magyar Helsinki Bizottság, mint partnerszervezet működött közre.

A teljes kutatási jelentés magyar nyelven elérhető itt. A Magyarországra vonatkozó kitöltött kérdőív pedig itt.

A projekt összefoglalóját itt olvashatják.

 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság