#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

Külföldiek Magyarországon: kisokos újságíróknak a Helsinki Bizottságtól

A Magyar Helsinki Bizottság gondozásában megjelent a Külföldiek Magyarországon c. tájékoztató füzet. A kiadvány elsősorban a migráció és bevándorlás témája iránt érdeklődő újságíróknak nyújt segítséget.

A Helsinki Bizottság ugyanezzel a címmel 2011-ben is megjelentetett egy kisokost, amelyet szívesen fogadott az újságírói szakma. Ma is gyakran idézik a füzet definícióit, adatait. Három év alatt azonban sokat változott az európai és a hazai helyzet, nálunk átalakult a jogszabályi környezet is. Hogy csak néhány példát említsünk: előbb rövid időre megszűnt a menedékkérők idegenrendészeti őrizete, majd új jogintézményt, a menekültügyi őrizetet vezettek be, amely ismét lehetővé teszi, hogy menedékkérők rács mögé kerüljenek. Az elmúlt évek változása az is, hogy lehetőség nyílik a határon túli magyarok egyszerűsített honosítására; vagy ebben az időszakban tették lehetővé, hogy a külföldi államkötvény-vásárlással szerezzen jogot a letelepedéshez. Ezekről is szól a segédlet, amelyet Gyulai Gábor, a Helsinki Bizottság Menekültügyi Programjának vezetője írt, és a tartalom kialakításában részt vett Kováts András szociológus, a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület vezetője is.

A kiadvány tárgyalja a nemzetközi migrációban rejlő veszélyeket és lehetőségeket, kitér arra, mi indítja útjukra a migránsokat. Tisztázza a migrációval kapcsolatos alapfogalmakat az asszimilációtól a vízumig. Különösen hasznosnak és szórakoztatónak ígérkezik a kisokos utolsó fejezete, amelyik a Magyarországon élő külföldiekkel kapcsolatos tévhiteket veszi sorra és cáfolja meg adatokkal. Mint például azt, hogy országunkat menekültáradat sújtja, vagy hogy nálunk a legtöbb bevándorló kínai lenne, valamint hogy a külföldiek körében nagyobb arányú volna a bűnözés. Ezek közül egyik állítás sem igaz, és ez mindenki számra világos lesz, aki elolvassa a kiadványt.

A segédlet pdf-változata itt érhető el.

A kiadvány ISSUU-változata pedig itt.

A segédlet a „Médiaszakemberek képzése a befogadó társadalomért” EIA/2013/1.2.2. számú projekt keretében jött létre az Európai Integrációs Alap (Nemzeti Fellépések, 2013), valamint a Belügyminisztérium társfinanszírozásával.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság