Kivételes kormányzati hatalom, alkotmányos béklyók nélkül

A kormány 2022. november 1-jével megszüntette, majd egyúttal újra kihirdette a veszélyhelyzetet az ukrajnai háborúra hivatkozással. Erre azért volt szükség, mert november 1-jével megváltoztak a különleges jogrenddel, így a veszélyhelyzettel kapcsolatos alaptörvényi szabályok. Szakértői álláspont szerint az Alaptörvény és a kapcsolódó törvények módosítása egy célt szolgált: azt, hogy kizárólagos és tulajdonképpen korlátlan hatalmat biztosítson a kormánynak minden különleges helyzetben.

Translation is available for this content

Switch to English

Mészáros Gábor egyetemi adjunktus, a Princeton Egyetem vendégkutatója és oktatója a Magyar Helsinki Bizottság felkérésére írt tanulmányában részletesen elemezte a különleges jogrendet érintő (alaptörvényi és törvényi) módosításokat és azok következményeit. Következtetése szerint a módosítások célja az volt, hogy kizárólagos hatásköröket biztosítson a kormány számára a rendkívüli helyzetekben. Látszólag ugyan vannak az új rendszerben is alkotmányos béklyók, de a gyakorlatban a kormány egy korlátozások nélküli különleges jogrendi felhatalmazást kapott. Így nincsenek megfelelő garanciák a szabályozásban arra sem, hogy a rendkívüli helyzet kezelése után biztosított legyen a visszatérés a „rendes” jogállami működéshez.

A korábbi hat különleges jogrendi helyzet helyett a módosítás szerint november 1-től három ilyen helyzet létezik: a hadiállapot, a szükségállapot és a veszélyhelyzet. A tanulmány részletesen bemutatja az egyes különleges jogrendi formákkal kapcsolatos problémákat. A legfontosabb változás, hogy mind a három új különleges jogrendi forma esetében a kormány kezében összpontosul a hatalom: mindegyik esetében a kormány vált a különleges jogrendi jogalkotás kizárólagos címzettjévé, vagyis neki van kizárólagos lehetősége a rendeleti kormányzásra. A szabályok továbbra sem biztosítják semmilyen formában a hatékony alkotmánybírósági kontrollt a különleges jogrendi rendeletek felett, az új törvényi szabályok pedig túlzottan általánosak, és így nem alkalmasak arra, hogy a kormány rendkívüli intézkedési jogkörét érdemben korlátok közé szorítsák.  Emellett a különböző válsághelyzetek elburjánzásának sem szabnak gátat: érintetlenek maradtak a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet és az egészségügyi válsághelyzet szabályai, vagyis ezek továbbra is párhuzamosan létezhetnek a három különleges jogrendi helyzettel. Az új törvényi szabályok bevezetik mindezek mellé a honvédelmi válsághelyzet intézményét is.

A tanulmány teljes terjedelmében itt érhető el magyarul:
Kivételes kormányzati hatalom, alkotmányos béklyók nélkül

A tanulmány angol fordítása itt érthető el:
Exceptional Governmental Measures without Constitutional Restraints


A tanulmány legfontosabb megállapításairól és a módosítások kontextusáról szóló blogposztunk itt olvasható.

 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság