Kevesen értik jól, mit akar tőlük a hatóság

Legyen egyértelmű az igazság! A Magyar Helsinki Bizottság a mostaninál közérthetőbb büntető igazságszolgáltatásért dolgozik. A civil jogvédők ezért magyarra fordítottak le a bikkfanyelven megfogalmazott hatósági tájékoztatókat. Online tananyagot készítettek rendőröknek, ügyészeknek, védőknek és bíróknak. Képzéseket is tartanak nekik. A nagyközönséget pedig kvízzel és videóval tájékoztatják.

 

A büntető- és a szabálysértési eljárásokban nagy tétje van annak, hogy a hatóságok mennyire érthetően közlik azt, hogy mit kell pontosan csinálnia, milyen kötelességei és milyen jogai vannak annak, aki ellen egy ilyen eljárás indult. Hiszen ha valaki nem érti meg a jogait, akkor nem is tud élni velük, nem tud megfelelően védekezni, ennek pedig súlyos következményei lehetnek. Ez a probléma rengeteg embert érint.

A Magyar Helsinki Bizottság évek óta azon dolgozik, hogy jól érthetően kommunikáljanak a büntető igazságszolgáltatás legfontosabb szereplői, a rendőröktől a bírókig.

A civil jogvédő szervezet korábbi kutatási eredményei világossá tették, hogy a büntetőeljárás elején a hatóság nehezen érthető nyelven ad tájékoztatást az eljárás alanyainak az őket megillető jogokról. A kutatást követően tavaly átírták ezeket a hatósági tájékoztatókat, idén pedig tíz nyelven online tananyagot készítettek az Európai Unió által támogatott, jelenleg is futó projektjükben.

A következő hetekben induló közérthetőségi tréning anyaga hazai és nemzetközi jogi és kommunikációs szakértők bevonásával készült rendőrök, ügyészek, bírák és ügyvédek számára. A szélesebb közönségnek a projektet videóval és kvízzel mutatják be, melynek példáit a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédjeinek mindennapos tapasztalataiból merítették.

A jogi bikkfanyelv a jogegyenlőség ellensége. A Magyar Helsinki Bizottság azért dolgozik, hogy világosan érthető legyen, mit is akarnak az állampolgároktól a hatóságok, rendőrök, ügyészek és bírók. Ahogy a civil jogtudatosító projekt címe is mondja: „Legyen egyértelmű az igazság!”

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság