Képernyőn az igazság: kutatási jelentésünk az elektronikus kapcsolattartás szerepéről a büntető igazságszolgáltatásban

Translation is available for this content

Switch to English

A Magyar Helsinki Bizottság feltáró kutatást készített a távmeghallgatások gyakorlatáról és a koronavírus-járvány alatt bevezetett változtatásokról, és ezek büntetőeljárási jogokra gyakorolt hatásáról.

Képernyőn az igazság – elektronikus kapcsolattartás a büntető igazságszolgáltatásban címmel megjelent kutatási jelentésünkben feldolgoztuk a távmeghallgatások hazai jogszabályi hátterét, alkalmazásának gyakorlatát, valamint a témában érintett csoportokkal készített interjúk alapján elemeztük és értékeltük a vonatkozó jogszabályi környezetet és a joggyakorlatot.

A jelentést alábbi javaslataink zárják:

 1. A koronavírus járvány alatt bevezetett, a terhelti jogokokat a távmeghallgatás jelentősen szűkebb keretek közé szorító szabályozás térjen vissza legalábbis a hatályos Be. által a terheltek tisztességes eljáráshoz való jogát garantáló szintre.
 2. Hosszú távon mindenképpen kívánatos ugyanakkor a hatályos Be. esetében is módosítani vagy adott esetben hatályon kívül helyezni a terhelti jogokat korlátozó és a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülése szempontjából aggályosnak tekinthető rendelkezéseket.
 3. A pandémia elmúltával állítsák vissza a személyes formában tartott tárgyalásokat.
 4. Rendszerszinten csökkenteni kell a börtönpopulációt alternatív szankciók alkalmazásának előtérbe helyezésével, mert úgy kisebb infrastrukturális igény lesz a fogvatartottak eljárásbeli részvételének biztosítására.
 5. A pandémia idején a büntetés-végrehajtás és az Országos Rendőr-főkapitányság tegyen lépéseket távmeghallgatás lebonyolítására alkalmas eszközök beszerzésére.
 6. A büntető igazságszolgáltatás számára általánosságban legyen elegendő eszköz ahhoz, hogy ne fenyegessen az eljárások elhúzódásának veszélye és ne fordulhasson elő, hogy a terhelt részvételét a távmeghallgatáson csak úgy lehet biztosítani, hogy többszáz kilométert szállítják egyik bv. intézetből a másikba.
 7. Figyelmet kell fordítani arra, hogy a terhelt és a védő közti négyszemközti egyeztetés mind a személyes, mind a telekommunikációs eszköz útján folytatott tárgyaláson megvalósuljon.
 8. Az érintett szervek tegyenek lépéseket a telekommunikációs eszköz útján biztosított tárgyalás nyilvánosságának megőrzésére.
 9. A pártfogolás szigorú védekezés mellett működhessen pandémia idején is. Különösen, a bv. pártfogó és pártfogoltja között működhessen szigorú védekezés mellett a személyes
  kapcsolattartás. Alakítsanak ki olyan, a bv. párfogó és pártfogoltja találkozására alkalmas helyiségeket, amelyek elhanyagolható mértékű járványügyi kockázatot jelentenek, mint pl. a bv. intézetekből ismert biztonsági beszélőfülkék.

 

 

A kutatást a Fair Trials vezette nemzetközi projekt keretében végeztük, melyben a koronavírus-járvány az igazságszolgáltatás különböző területeire gyakorolt hatásait vizsgáltuk.
Letölthető anyagok


Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság