#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

Jóhírnév és becsület: bepereltük a Fideszt

Jóhírneve és becsülete megsértése miatt adott be keresetet kedden a Magyar Helsinki Bizottság. Az alperes a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség, amely közleményében azt állította: a jogvédő egyesület „a nemzetközi spekuláns pénztőke megrendelését” teljesíti és hazugságokat közöl.

Május 22-én a Fidesz sajtóközleményt tett közzé az Országos Sajtószolgálat (OS) útján. A párt egyebekben azt állította: „A nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendeléseit teljesítő álcivil Helsinki Bizottság pofátlan módon a fekete-fehér adatokat is próbálja meghamisítani. Hazugságaikkal szemben a tény az, hogy 2014-ben a menedékkérők négyötöde, mintegy 35 ezer ember nem háborús övezetből érkezett Magyarországra, tehát megélhetési bevándorló volt.”

A Magyar Helsinki Bizottság még aznap bejelentette: a gyalázkodó közleményért bírói úton vesz elégtételt. Tegnap be is nyújtotta keresetét a Fővárosi Törvényszékhez. Az egyesület azt kéri a bíróságtól, állapítsa meg, hogy a kormánypárt közleményében szereplő kijelentéseivel megsértette a Helsinki Bizottság jóhírnévhez való jogát, illetve becsületét. Emellett arra kéri a bíróságot, kötelezze az alperest, hogy a honlapján, a Magyar Nemzet és a Napi Gazdaság napilapokban fizetett hirdetésként, valamint az Országos Sajtószolgálat útján közzé tett nyílt levélben kérjen bocsánatot, és jelentse ki, hogy állításai mindenféle ténybeli alapot nélkülöznek. Ezen túl a jogvédő szervezet azt kéri, hogy a Fideszt a bíróság tiltsa el a további jogsértésektől és kötelezze egymillió forint sérelemdíj megfizetésére. Amennyiben a bíróság megítéli, az összeget a Helsinki Bizottság a debreceni menekülttáborban élő menedékkérőknek biztosítandó jogi segítségnyújtásra fogja fordítani.

Mint ismeretes, korábban a Helsinki Bizottság hasonló ügyben első fokon már pert nyert a Fidesszel és akkori szóvivőjével, Hoppál Péterrel szemben, aki a mostani pártálláspontra rímelő állításokat fogalmazott meg sajtótájékoztatóján 2013 augusztusában. Érdekesség, hogy annak a pernek a másodfokú tárgyalását június 30-án tartják a Fővárosi Ítélőtáblán.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság