#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

Jogvédő szervezetek feljelentést tettek a BRFK-n és a Fővárosi Főügyészségen közösség elleni izgatás miatt

Az egyik szélsőséges nézeteiről ismert blogger internetes naplójában a cigány közösség tagjainak „kegyetlen és céltalan megalázására”, a teljes cigány közösség közéletből való kiűzésére és szétverésére hívott fel. Ezért a mai napon négy jogvédő civil szervezet, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány, a Magyar Helsinki Bizottság, a Nemzeti, Etnikai és Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) és a Társaság a Szabadságjogokért, feljelentést tett a BRFK-n és a Fővárosi Főügyészségen közösség elleni izgatás miatt.

Translation is available for this content

Switch to English

A szólásszabadság nem ad korlátlan felhatalmazást arra, hogy valaki e jogával tudatosan visszaélve egy neki nem tetsző társadalmi csoport tagjai ellen nyíltan erőszakra hívjon fel. Aki visszaél az alkotmányban biztosított véleménynyilvánítási jogával és az egyenlő emberi méltóság alapelvét elutasítva etnikai csoport elleni gyűlöletre uszít, a jogállam bírósága előtt köteles felelni tettéért.

Az elmúlt egy év során több halálos következménnyel járó és a rendőrség megítélése szerint is rasszista motivációjú bűncselekményt követtek el ismeretlen személyek a roma közösséghez tartozó magyar állampolgárok ellen. Ezért tűrhetetlen és különösen veszélyes a nyílt gyűlöletkeltés akkor, amikor a magyar társadalomban egyre elterjedtebbé válik a kisebbségekkel szembeni intolerancia.

Határozott álláspontunk, hogy a feljelentett cselekmény esetében a jelenlegi büntetőjogi szabályozás (Btk. 269. §) tökéletesen alkalmas arra, hogy az elkövetőt felelősségre vonják. Az igazságszolgáltatás különböző szintjein működő szervezeteknek halaszthatatlan feladata, hogy következetesen fellépjenek a bűncselekményt megvalósító gyűlöletbeszéd ellen.

Ezért a feljelentést tevő szervezetek azt kérik a rendőrségtől és az ügyészségtől, hogy indítsa meg a büntetőeljárást az uszító, gyalázkodó kijelentések miatt.

 

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság