Jogállamiság Magyarországon: eszmecsere a szólásszabadság és a médiapluralizmus kihívásairól

A hazai jogállamiságot érő támadásokról közös panelbeszélgetést rendez a Transparency International Magyarország, a Washington College of Law, az Amerikai Ügyvédi Kamara Emberi Jogi Központja, a CEU Demokrácia Intézete és a Magyar Helsinki Bizottság. A hazai és nemzetközi szakértők részvételével folyó rendezvény június 24-én 10 órakor kezdődik a Közép-európai Egyetemen (CEU).

A magyar jogállam, a szabadságjogok és demokrácia ellen folyó szisztematikus kormányzati támadás új szakaszát éljük. Az uniós és önkormányzati választások jelenthetik az új szakaszhatárt. A panelbeszélgetés arra összpontosít, hogy az utóbbi változások mennyiben érintik a média hazai működését, a „nemzeti szuverenitás védelme” címén milyen támadások veszélyeztetik a közéletben aktív, kormányfüggetlen civil szervezeteket és személyeket, valamint a Szuverenitásvédelmi Hivatal ténykedése mennyiben lesz dermesztő hatású, és mennyiben korlátozza a demokratikus vitát.

A résztvevők nem csak a problémákat járják körül, de javaslatokat is tesznek, min is kellene változtatni.

A nyitó előadásra az amerikai David Kaye-t kérték fel, az ENSZ korábbi különmegbízottját, aki az emberi jogok előmozdításával és védelmével kapcsolatos kérdésekben járt el. Mellette Fernanda Nicola, a Washington College of Law jogászprofesszora, Ligeti Miklós (TI Magyarország), Kádár András Kristóf (Magyar Helsinki Bizottság), Bodrogi Bea ügyvéd, valamint Dimitry Kochenov és Barbara Grabowska-Moroz (CEU Demokrácia Intézet) fognak a magyar jogállamisági krízis egyes részleteiről értekezni és eszmét cserélni.

Az esemény nyilvános, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni itt, ezen a linken lehet.

A rendezvényen magyar szinkrontolmácsolás is lesz.

Helyszín és időpont: Közép-európai Egyetem (CEU), Budapest V. kerület, Nádor u. 15., I. emelet)

2024. június 24., hétfő 10–12 óra

 

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság