Jelentés az Európa Tanács kínzás elleni bizottsága számára

A Magyar Helsinki Bizottság is találkozott az Európa Tanács kínzás elleni bizottsága (CPT) 2013. április 3-12. között a magyarországi fogvatartási körülményeket vizsgáló megfigyelőivel.

Translation is available for this content

Switch to English

Az Európa Tanács kínzás elleni bizottsága (CPT) is tájékozódott a halálos kimenetelű izsáki rendőri bántalmazásról.

A CPT országjelentést készítő bizottsága legutóbb 2009-ben járt országunkban. Időközönként, maximum ötévenként keresik fel az Európa Tanács tagállamait, a mostani magyarországi látogatásuk tehát nem különleges, hanem rendes vizsgálatnak számít. A bizottság tagjai rendőrségi fogdákat és büntetés-végrehajtási intézeteket kerestek fel, s találkoztak egyebek mellett az Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Belügyminisztérium és Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága képviselőivel, Szabó Máté ombudsmannal és Belovics Ervinnel, a legfőbb ügyész helyettesével is. A tíznapos látogatás végén neki és Pintér Sándor belügyminiszternek ismertették előzetes megállapításaikat, egyben szóba hozták az Izsákon kihallgatás közben életét vesztő Bara József ügyét.

A Magyar Helsinki Bizottság munkatársai is találkoztak a CPT raportőreivel.

A Magyar Helsinki Bizottság a CPT számára készített angol nyelvű háttéranyagát itt olvashatja.

A CPT kapcsolódó sajtóközleménye itt érhető el.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság