Jelentés a menekültügyi őrizet békéscsabai és nagyfai végrehajtásáról

Kiskorú gyerekkel érkező családdal szemben csakis végső esetben alkalmazzák a menekültügyi őrizetet – állítja a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal. Nekünk július 18-án mégis sikerült egy ilyen családdal találkoznunk a Békéscsabai Menekültügyi Őrzött Befogadó Központban. Egy nap múlva a Nagyfai Ideiglenes Befogadó Állomáson jártunk.

A békéscsabai objektumlátogatás során – ellentétben számos idegenrendészeti őrzött szálláson korábban tapasztaltakkal – a Bizottság megfigyelői nem érzékeltek komoly feszültséget, melyben feltehetőleg jelentős szerepet játszik a befogadó központon belüli viszonylag nagyfokú mozgásszabadság és a sportolási lehetőségek.

A menedékkérők számára azonban nem volt világos, pontosan miért is kerültek ők őrizetbe, miközben a velük együtt érkezett más honfitársaikat a debreceni nyitott befogadó állomásra irányították. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) szerint mindez egyértelmű bizonyítéka annak, hogy „a hatóság egyéni mérlegelést folytat le minden ügyben”. Nekünk úgy tűnt, hogy a fogva tartott külföldiek nem kaptak elég információt, ami frusztrálttá, némely esetben kiszámíthatatlanná tette őket.

A szociális munkások angolul nem vagy alig tudtak kommunikálni az őrizetesekkel, és más idegen nyelvet sem beszélnek. Számos őrizetes
erősítette meg, hogy a központ szociális munkásaitól eddig nem kapott érdemi segítséget, támogatást.

A nagyfai ideiglenes befogadó állomáson a júliusi kánikula ellenére viszonylag jó hangulat uralkodott, nem volt tapasztalható komoly feszültség. A 300 fő kapacitású őrzött sátortáborba csak néhány napra helyezték el a déli határon feltartóztatott migránsokat, kizárólag férfiakat, és onnan a BÁH más szállásaira irányították őt őket.

Jelentésünket itt olvashatja.

A BÁH reakcióját pedig itt.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság