#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

Jelentés a 2012-es határmegfigyelő tevékenységről

A Helsinki Bizottság, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság Közép-Európai Regionális Képviselete (UNHCR) és az Országos Rendőr-főkapitányság közötti háromoldalú együttműködés keretében végzett határmegfigyelő tevékenység 2006 óta folytatódik három határszakaszon.

A 2012-es tevékenységekről készült jelentés szövegét a három szervezet együtt fogadta el. A tavalyi tapasztalatok szerint kihívást jelentett a rendőrség számára, hogy az elfogott migránsok és menedékkérők száma tovább nőtt a szerb-magyar határszakaszon.Ugyanígy a déli határszakaszon elfogott kísérő nélküli kiskorúak száma az utóbbi években soha nem tapasztalt mértékben nőtt, összesen több, mint 800 családjától elszakított fiatalt fogott el a rendőrség, többségében Afganisztánból.

A jelentés megállapításai közül az egyik legfontosabb, hogy mind a Helsinki Bizottság, mind az UNHCR szorgalmazza, hogy a hatóságok — tiszteletben tartva az ENSZ gyermekjogi egyezményének rendelkezéseit — a kiutasításra irányuló eljárásokban minden esetben egyéniesítve, érdemben vizsgálják a gyermek mindenek felett álló érdekét, és törekedjenek arra, hogy határozataikban a releváns gyermekvédelmi szempontok is megjelenjenek.

Az idegenrendészeti, menekültügyi és gyermekvédelmi hatóságok, szakszolgálatok és civil szervezetek közötti strukturált együttműködésre van szükség. A Helsinki Bizottság és az UNHCR javasolja, hogy az érintett szervezetek folytassanak konstruktív szakmai párbeszédet, és közösen tanulmányozzák a gyermek mindenek felett álló érdekének vizsgálatával, az életkor meghatározással és a külföldi gyermekekkel való interkulturális kommunikációval kapcsolatos, példamutató külföldi gyakorlatokat és törekedjenek azok magyarországi meghonosítására.

A jelentés magyar és angol nyelven is elérhető.

 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság