Ingyenes képzési esemény az idegenrendészeti ügyekben érdekelt szakembereknek

A Magyar Helsinki Bizottság „Minősített adatok felhasználása és családi élethez való jog a nemzetbiztonsági vonatkozású idegenrendészeti eljárásokban – Európai és magyar szabályozás és joggyakorlat” címmel egynapos szakmai képzést hirdet 2023. március 30-án, 9 és 14 óra között, az idegenrendészeti ügyekben érdekelt szakemberek számára. A programot a Budapesti Ügyvédi Kamarában (1055 Budapest, Szalay utca 7.), az ügyvédek számára továbbképzési eseményként rendezi meg a Magyar Helsinki Bizottság.

Miért kell beszélnünk a minősített adatok felhasználásáról a nemzetbiztonsági vonatkozású idegenrendészeti eljárásokban?
A magyar jogi szabályozás alapján1 az idegenrendészeti hatóság arra hivatkozással utasítja el számos harmadik országbeli állampolgár tartózkodási engedély iránti kérelmét vagy vonja azt vissza, hogy a kérelmező jelenléte Magyarország nemzetbiztonságát veszélyezteti. Sokszor a döntés az országból való kiutasítást is magával vonja. Az ilyen határozatok a szakhatóságok – Terrorelhárítási Központ és Alkotmányvédelmi Hivatal – állásfoglalásán alapulnak. Mivel azonban az alapul fekvő információkat a szakhatóság minősíti, a külföldi nem kap indokolást (még csak összefoglaló jelleggel sem) a saját és magyar családtagjai számára hátrányos döntés okairól. Ebből következően a jelenlegi magyar szabályozás és gyakorlat mind az idegenrendészeti, mind a bírósági felülvizsgálati eljárás során a külföldi tisztességes eljáráshoz és védelemhez való jogának kiüresedéséhez vezet, ami ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményével (EJEE) és az EU jogával. Az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) és az Európai Unió Bíróságának (EUB) ítéletei kötelező iránymutatást adnak arra vonatkozóan, hogy a magyar hatóságoknak és bíróságoknak milyen módon kell biztosítaniuk a külföldi eljárási jogait, így többek között a védelemhez való jogát.

Mi a képzés háttere?
A képzés az ügyvédek számára ingyenesen biztosított továbbképzési eseménynek minősül. A tanfolyam típusú képzési eseményt a MÜK Oktatási és Akkreditációs Bizottsága NY002623/2023 számon nyilvántartásba vette. A képzésen való részvételért az ügyvéd résztvevők 5 továbbképzési kreditpontot szerezhetnek.

Kinek szól a képzés?
A képzés az idegenrendészeti ügyekben érdekelt szakembereknek szól – ügyvédeknek, bíráknak, az érintett hatóságok munkatársainak, valamint az idegenrendészet iránt érdeklődő, a tudományos és a civil szférában dolgozó szakembereknek.

Azon ügyvédeknek kifejezetten ajánljuk a programot, akik nyújtanak jogi képviseletet külföldiek számára idegenrendészeti eljárásokban, hiszen az esetleges nemzetbiztonsági kockázat vizsgálata minden eljárásban kötelező, amelynek eredménye mindig minősített adatokon alapul.

Hogyan és meddig lehet jelentkezni?
Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni 2023. március 19-ig lehet a következő felületen: https://forms.gle/AwMtG4VyeqB7dNyH6

A teljes képzési program ezen a linken érhető el.

A szakmai program az Európai Integrációs és Migrációs Program (EPIM) támogatásával valósul meg a Jogom van tudni 2 projekt keretében.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság