1% tőled, 100% tőlünk Ajánld fel adód 1%-át a Magyar Helsinki Bizottságnak!

Illiberális állam Európa szívében

Öt magyar civil szervezet szakértői anyagban összegezte, mit kell tudni a berendezkedési szakaszba lépett magyar illiberális államról. Az Eötvös Károly Intézet, a K-Monitor, a Magyar Helsinki Bizottság, a Mérték Médiaelemező Műhely és a TASZ készítette leírás hét jellemző aspektusát mutatja be a hatalomgyakorlás új módjának a tisztességtelen választásoktól a rendszerszerű korrupcióig. A készítők a szakanyagot a nemzetközi közvélemény tájékoztatására használják fel. Az elemzéshez további 12 civil szervezet csatlakozott.

Magyarországon 2010 és 2014 között kiépült az illiberális állam, 2014‐től pedig ‐ ahogyan azt a magyar miniszterelnök meghirdette ‐ a megszilárdult
illiberális demokrácia üzemszerű működésének tanúi lehetünk. A magyar állam az Európai Unió része, miközben deklarált alapértékeivel összeegyeztethetetlen módon cselekszik. Bár vannak rendszeres választások, azok nem szabadok és tisztességesek. Bár léteznek az
alkotmányos intézmények, azok nem az alkotmányos intézményekre jellemző módon működnek: nem fékezik és ellensúlyozzák a kormányza hatalmat, hanem inkább részt vesznek a működtetésében.

Az elemzés magyar nyelven itt taláható, innen tölthető le.

A megállapításaival egyetértő, további csatlakozó szervezetek:

Amnesty International Magyarország
Autonómia Alapítvány
Civil Kollégium Alapítvány
Energiaklub
Közélet Iskolája
Levegő Munkacsoport
Magyar Európa Társaság
Magyar LMBT Szövetség
Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség
Magyar Európai Nők- MENŐK
Ökotárs Alapítvány
Védegylet Egyesület

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság