1% Add adód 1%-át az emberi jogok védelmére! Május 20-ig legkönnyebben az ügyfélkapun keresztül tudsz rendelkezni róla. ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

Hontalansághoz kapcsolódó tevékenységek

A Magyar Helsinki Bizottság a hontalanok jogainak egyik fő szószólója Európában.

A Magyar Helsinki Bizottság a hontalanok jogainak egyik fő szószólója Európában. A Bizottság 2006-ban egy négy országra (Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia) kiterjedő, addig példa nélküli összehasonlító kutatást végzett a hontalanok jogi helyzetéről. A kutatás elsősorban a hontalanság-meghatározási eljárásokra (illetve azok hiányára), a hontalanoknak biztosított státusz főbb jellemzőire és a hosszú távú megoldásokra (az új állampolgárság megszerzésének lehetőségére) koncentrált. A tanulmány számos konkrét javaslatot tett az érintett kormányoknak a vonatkozó nemzetközi jogi normák és példaértékű európai gyakorlatok alapján. Az „Ok nélkül elfeledve, avagy a menekültstátuszra nem jogosult hontalanok védelme Közép-Európában” című angol nyelvű tanulmány 2007 júniusában jelent meg, és itt letölthető.

A Bizottság rendszeresen képez számos különböző országból származó kormányzati és civil szakembert a hontalanok védelmével kapcsolatban. Jelenleg szervezetünk arra törekszik, hogy egy a hontalansággal nemzetközi szinten foglalkozó civil szervezeti csoportot hozzon létre, illetve hogy biztosítsa az elkövetkezendő évekre tervezett, a témával kapcsolatos széleskörű kutatások, rendezvények és egyéb nemzetközi szintű tevékenységek anyagi és szervezeti hátterét.

Munkatársunk hontalansággal kapcsolatos további írása 2009 áprilisában jelent meg az Oxfordban kiadott Forced Migration Online folyóiratban.

A hontalanok magyarországi helyzetét feltérképező, 2010-ben született tanulmány itt olvasható.

 

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság