#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

Hiába az uniós ítélet, a kormány így is fenntartja tömeges jogsértő gyakorlatát

A Magyar Helsinki Bizottság levélben fordult Balogh János országos rendőrfőkapitányhoz, hogy a rendőrség tartsa tiszteletben az Európai Unió Bíróságának decemberi ítéletét. A visszakényszerítések uniós jogba ütköznek – mondta ki a bíróság. Ennek ellenére azóta is több mint 2000 visszakényszerítést hajtott végre a rendőrség. Ezért a Magyar Helsinki Bizottság arra kéri az uniós határőrizeti szervet, a Frontexet, hogy értékelje újra a jogsértő gyakorlatot fenntartó rendőrséggel való magyarországi együttműködését, hozzásegítve a rendőrséget a jogszabályok betartásához.

 

 

A Magyar Helsinki Bizottság 2016 nyara óta számos alkalommal hívta fel a figyelmet arra, hogy egyes jogszabályok 2016. július 5-től, illetve 2017. március 28-tól érvényes módosításai tömeges jogsértések elkövetését írják elő a külföldiekkel szemben intézkedő rendőröknek. A rendelkezések alapján az országban érvényes papírok nélkül tartózkodó külföldieket, köztük potenciális menekülteket, gyerekeket, betegeket és kínzásáldozatokat a rendőrség mindenféle eljárást, egyéni döntést és esetleges bírói felülvizsgálatot mellőzve a határkerítés szerb oldalára kényszeríti át. Mint arra legutóbb tavaly decemberben figyelmeztettünk, ez azt jelenti, hogy a magyar hatóságok sem feltétlenül tudják, kik azok a külföldiek, akiket eljárás alá vontak, akkor sem, ha az illetőt a magyar vagy az uniós hatóságok körözik. A magyar kormány tehát nem csak az emberi jogokat áldozta fel a menekültellenes szakpolitika oltárán, de mindannyiunk biztonságát is.

2016 óta számos nemzetközi emberi jogi mechanizmus (például az Európa Tanács kínzás megelőzésére létrehozott bizottsága, az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága, de maga a Frontex alapjogi tisztviselője) is figyelmeztetett arra, hogy ez a gyakorlat ellentétes Magyarország nemzetközi kötelezettségeivel, továbbá felveti az Alaptörvény XIV. cikkének (2) bekezdésében foglalt csoportos kiutasítás tilalmának megsértését is. A visszakényszerítésekkel kapcsolatban rendszeresek a bántalmazásokról és megalázó bánásmódról szóló beszámolók. A Magyar Helsinki Bizottság tucatnyi sértett képviseletét látja el ilyen ügyekben jelenleg is.

2020. december 17-én az Európai Unió Bírósága ítéletet hirdetett abban a kötelezettségszegési eljárásban, melyet az Európai Bizottság többek között a visszakényszerítést lehetővé tévő jogszabálymódosítások miatt indított a magyar állammal szemben. Az Európai Unió Bírósága kimondta, hogy a visszakényszerítéseket lehetővé tevő hazai jogszabályok az uniós jogba ütköznek. Azaz immár jogerős bírósági ítélet is szól arról: a több mint 50 000 visszakényszerítés nem csak esztelen és embertelen, de jogellenes is volt.

Az Európai Unió Bíróságának ítéletei kötelező érvénnyel bírnak a tagállamokra nézve, annak megállapítását követően, hogy egy tagállami jogszabály és/vagy gyakorlat uniós jogba ütközik, az adott jogszabály alkalmazását fel kell függeszteni. Ugyanakkor a rendőrség, fittyet hányva az ítéletre, 2020. december 17. és 2021. január 7. között több mint 2000 visszakényszerítést hajtott végre.

A Magyar Helsinki Bizottság ezért levélben fordult az Országos Rendőr-főkapitányság vezetőjéhez. A civil jogvédők tájékoztatást kértek Balogh János altábornagytól, hogy milyen utasítást adott ki vagy szándékozik kiadni a jogsértő tömeges visszakényszerítések mihamarabbi megszüntetése érdekében.

A Frontex, az Európai Unió határvédelmi ügynöksége, Magyarországon is jelen van. Már 2016-ban felmerült, hogy a visszakényszerítések és az azzal összefüggő bántalmazások miatt a Frontex függessze fel magyarországi tevékenységét. Mivel a rendőrség azután tömegesen hajt végre visszakényszerítéseket, hogy az Európai Unió Bírósága tavaly decemberben kimondta azok jogellenes mivoltát, a Frontex jelenlétével azt kockáztatja, hogy egy jogsértő gyakorlat fenntartásához járul hozzá. A Magyar Helsinki Bizottság ezért arra kéri az uniós határőrizeti szervet, hogy szüneteltesse magyarországi tevékenységét, így adjon nagyobb nyomatékot annak a helyes uniós elvárásnak, hogy az Európai Unió Bíróságának az ítéleteit éppen úgy végre kell hajtania egy tagállami kormánynak, jelen esetben a magyarnak, mint a hazai bíróságokét.

Az Országos Rendőrfőkapitánynak küldött levelünk itt https://helsinki.hu/wp-content/uploads/MHB_ORFK_20210107.pdf, a Frontexnek küldött levelünk pedig itt található https://helsinki.hu/wp-content/uploads/HHC_Frontex_07012021.pdf

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság