#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

Fontos változás a börtönökben: kategóriák és kreditpontok – tájékoztatóink

2024. március 1-től változik az elítéltek büntetés-végrehajtási intézeten belüli besorolása. Azt, aki március 1-je előtt is bent volt, legkésőbb május 30-ig átsorolják az eddigi rezsimekből kategóriákba. Azt, aki március 1-je után kezdi a büntetését, már az új szabályok szerint fogják besorolni. Ezelőtt a végrehajtási fokozat és a rezsim-besorolásuk határozta meg, hogy például mennyit telefonálhattak egy héten, hogy hány alkalommal és milyen hosszan Skype-olhattak szeretteikkel, vagy hogy mennyi pénzt költhettek el szabadon.

Márciustól a rezsimek helyett egytől ötig kategóriákba sorolják az elítélteket (I.-V., ahol az egyes (I.) kategória a legkedvezőbb és az ötös (V.) kategória a legszigorúbb), és mindenki a kategóriájának megfelelően részesülhet előnyökben. Azért, hogy segítsük az új rendszer megértését az érintetteknek (elítéltek és hozzátartozóik), tájékoztatókat készítettünk a büntetés-végrehajtási törvény és annak végrehajtási rendelete alapján. A továbbiakban a gyakorlati működésről szóló beérkező fogvatartotti és hozzátartozói visszajelzések alapján fogjuk ezt szükség szerint kiegészíteni, bővíteni.

Fontos, hogy ez az új szabályozás az elítéltekre vonatkozik és a letartóztatottakra nem. Rájuk továbbra is a rezsimnek megfelelő szabályozás vonatkozik. Nem kerülnek kategóriákba a letartóztatottakon kívül:

  • az elzárásosok (büntetőjogi, szabálysértési, rendbírság helyébe lépő), 
  • a közérdekű munka és a pénzbüntetés helyett szabadságvesztést töltők.

 

Milyen tájékoztatókat készítettünk?

1. Azoknak szól a  Melyik korábbi rezsim milyen kategóriába kerül? című dokumentum, akik már töltik a büntetésüket. Azt írja le, hogy miként sorolják kategóriákba a korábbi rezsimekből (enyhe, általános, szigorú) az elítélteket, akik már 2024. március 1. előtt megkezdték a büntetésüket. Fontos: a kategóriákba sorolásra a bv. intézeteknek 90 napja van, tehát ezt nekik legkésőbb 2024. május 30-ig kell megcsinálni. Ha megtörténik a kategóriába sorolás, erről a bv. intézetnek minden esetben tájékoztatnia kell a fogvatartottat (ez lehet akár holnap is, de lehet május végén is). Ha a bv. intézet nem megfelelően alkalmazta az átsorolás szabályait (a megfeleltetési szabályokat), akkor írásbeli panasszal élhet a fogvatartott a bv. parancsnokánál. 

 

2. Azoknak, akiknek 2024. március 1-je után kell bevonulni a bv. intézetbe, Az elítélt kezdeti kategória-besorolása című táblázat szól.

 

3. „Jogosultságok kategóriánként címmel készítettünk táblázatot arról, hogy melyik kategóriához milyen kapcsolattartási és egyéb, a benti életvitelt meghatározó kedvezmények tartoznak. Fontos, hogy a kapcsolattartási formák közül nem mindegyik jár automatikusan: míg a telefonpercek automatikusan megnövekedtek, addig továbbra is parancsnoki engedély kell a bv. intézeten kívüli látogatás, a kimaradás és az eltávozás esetében mindig. És csak akkor fogja a parancsnok egyáltalán megfontolni, hogy ezeket engedélyezze, ha az elítélt már letöltötte a büntetésének legalább az egyharmadát. A fokozatosságra érdemes figyelni: mivel eddig nagyon ritkák voltak ezek az intézetelhagyással járó kapcsolattartási formák, a biztonsági szempontokra hivatkozva ezeket legtöbbször nem engedélyezték. Azt tanácsoljuk, hogy először a „legkisebb kockázattal járó” intézetelhagyási formát kérje a fogvatartott. A kérelemben érdemes leírni, hogy szeretné az elítélt bizonyítani azt, hogy nem fog semmilyen probléma történni akkor, ha kiengedik néhány órára és találkozhat a hozzátartozóival. Időre és megfelelő állapotban fog visszatérni a bv. intézetbe. Ha egymás után hat alkalommal gond nélkül mindig visszaér időre a bv. intézetbe, ezért plusz kreditet is lehet szerezni. Így azt is lehet bizonyítani, hogy bízhat a parancsnok abban, hogy ha kiengedi a fogvatartottat, abból nem lesz baj, így a nagyobb „szabadságot” jelentő eltávozást és kimaradást is érdemes később kérni. Azt is érdemes leírni a kérelemben, hogy például most azért kérem a látogató intézeten kívüli fogadásának lehetőségét megadni, hogy bizonyíthassam, érdemes vagyok arra, hogy esetleg a következő ünnepi időszakban (pl. karácsonyra) néhány nap eltávozást kaphassak.

 

4. A Tájékoztató a kreditrendszerről című dokumentum pedig arról szól, hogyan lehet krediteket szerezni, ami ahhoz szükséges, hogy kedvezőbb kategóriába kerülhessen az elítélt.

 
Letölthető anyagok


Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság