#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

Fegyelmi eljárások a büntetés-végrehajtásban

A tisztességes eljáráshoz való jog a fogvatartottak elleni fegyelmi eljárásokban

Szerzők: Bieber Ivóna, Kazai Viktor Zoltán, Kovács Krisztina, Lukács Krisztina, M. Tóth Balázs, Pozsár-Szentmiklósy Zoltán – Magyar Helsinki Bizottság, Budapest, 2014, ISBN: 978-963-89380-4-6

Jelen kiadvány a Magyar Helsinki Bizottság „Tisztességes eljáráshoz való jog a büntetés-végrehajtási intézetek fegyelmi eljárásaiban” című projektje keretében íródott.

A projekt célkitűzése a fogvatartottak elleni fegyelmi eljárások vizsgálata volt, különös tekintettel a tisztességes eljáráshoz való jog garanciális elemeinek érvényesülésére. A kutatási tapasztalatok alapján olyan, a jogalkotáshoz és a fegyelmi eljárások gyakorlatához kapcsolódó javaslatokat fogalmaztunk meg, amelyek alapján erősíthető a fegyelmi eljárások tisztességes jellege.

A projekt keretében átfogóan elemeztük a büntetés-végrehajtási intézetekben lefolytatott fegyelmi eljárásokra vonatkozó nemzetközi követelményeket, valamint a magyar szabályozást. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságával együttműködésben négy büntetés-végrehajtási intézetben vizsgáltuk meghatározott fegyelmi eljárások iratanyagát. A projekt keretében különböző beosztású, a fegyelmi eljárásokkal kapcsolatba kerülő büntetés-végrehajtási dolgozókkal, valamint büntetés-végrehajtási bírákkal készítettünk interjúkat. A Magyar Helsinki Bizottság megbízásából eljáró ügyvédek egyedi fegyelmi eljárásokban látták el a fogvatartottak képviseletét.

A kutatási tapasztalatokat a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, a kutatásban részt vevő büntetés-végrehajtási intézetek, a Kúria, a Legfőbb Ügyészség, a Magyar Ügyvédi Kamara, valamint az Országos Kriminológiai Intézet képviselőinek részvételével megtartott szakmai konferencián mutattuk be. A kutatási eredményeket összegző tanulmányt a konferencián elhangzott javaslatokra figyelemmel véglegesítettük.

A tanulmány az alábbi linken letölthető:

Fegyelmi eljárások a büntetés-végrehajtásban – A tisztességes eljáráshoz való jog a fogvatartottak elleni fegyelmi eljárásokban

A tanulmány megállapításainak összefoglalója angol nyelven itt érhető el.

A projektet az Open Society Foundations támogatta.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság