#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

Emberi jogi kalendárium

október 23.

Október 23.: emberi jogokat követelnek Budapest utcáin (1956)

„Általános, egyenlő, titkos választásokat, több pártot, új nemzetgyűlést, sztrájkjogot! Független bíróság vizsgálja felül az összes politikai gazdasági pert, bocsássák szabadon az ártatlanul elítélteket, szállítsák haza a Szovjetunióba hurcolt foglyokat! Teljes vélemény- és szólásszabadságot, szabad rádiót, MEFESZ újságot! Ismerhesse meg mindenki saját káderadatát!”

Még ki sem tört a forradalom, az egyetemisták 16 pontos követelései közé már 1956. október 21-én bekerültek a legalapvetőbb szabadságjogok, és részben ezekért vonultak utcára a fiatalok két nap múlva. Merthogy az emberi jogok hiányát különösen megszenvedte a magyar nép. A legalapvetőbb jogok brutális eltiprása nélkül nem lehetett volna fenntartani a diktatúra sztálinista változatát, és nem lehetett volna szovjet gyarmattá tenni Magyarországot.

1023_1956_forradalom.jpg

A magyar 1956 a totalitarizmus elleni elementáris lázadás volt, így a forradalom követelései szükségszerűen irányultak az emberi és polgári jogok vissza- és megszerzésére. Mert bár október 23-án szó sem volt a magántulajdonra alapozott kapitalizmus visszatéréséről (később se nagyon), valamint a forradalom társadalmi és gazdasági „programja” inkább számított szocialistának vagy harmadikutasnak, a forradalmárok között abban azonban egyetértés volt, hogy az új államrendnek magától értetődően demokratikusnak kell lennie, amely széles körűen biztosítja a személyes autonómiát és a szabadságjogokat, amelyek megvédik az ország polgárait az állammal szemben is. Liberális piacgazdaságot tehát nem, de – noha a fogalmakat csak kevesen ismerték vagy merték használni – liberális demokráciát és jogállamot annál inkább akartak a forradalmárok.

A Magyar Helsinki Bizottság tisztelettel emlékezik 1956 szabadságra vágyó és azért tenni kész forradalmárjaira. Az ő bátorságukat ma is példát mutat a jogkereső polgároknak és jogvédőknek az önkényre hajlamos, hegemón hatalommal szemben.
Megosztom másokkal


Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság