Emberi jogi kalendárium

június 4.

Június 4.: az erőszak gyermek áldozatainak világnapja (1982)

A több mint nyolc éve tartó szíriai polgárháborúnak 8,4 millió gyerek áldozata van. Tíz 18 év alatti szíriaiból nyolc ilyen. Trauma, éhínség, szegénység, üldöztetés, sérülés és halál. Ők ma talán a világ legveszélyeztetettebb gyerekei. De mellettük, a háborús üldözötteken túl másokra is gondolnunk kell a mai napon. Kiszolgáltatott gyerekek a közelünkben is élnek.

0604_eroszak_gyerekaldozatai.jpg

1982-ben az ENSZ Közgyűlése rendkívüli ülést hívott össze az izraeli hadsereg támadása miatt, amelynek ártatlan palesztin és libanoni gyermekáldozatai is voltak. Ennek emlékére az erőszak ártatlan gyermek áldozatainak világnapján azokra a magánszemélyekre és szervezetekre irányul a figyelem, akik a gyermekek elleni erőszak megelőzéséért és jogaikért küzdenek mindennapi munkájuk során, legyen az fizikai, mentális vagy érzelmi agresszió.

Egyre riasztóbb statisztikai adatokról tudunk a gyermekek elleni erőszak változatait és előfordulását illetően. Magyarországon is mély a szakadék a jogszabályok és a valóság között. Miközben a gyerekek bántalmazását, sanyargatását a törvények szigorúan tiltják, a társadalmi normák korántsem ennyire sarkosak. 2005 óta tilos minden „atyai pofon” is, de erről a társadalom nagyobbik fele nem tud. Vélhetően ezért is magas a látencia. Kiskorú veszélyeztetése miatt azért így is évente 1500-2000 feljelentést tesznek. Pedig egyedül a szexuális erőszakkal minden 5. gyerek találkozik egy uniós felmérés szerint. Igaz, ebbe az is beletartozik, ha a gyerek társaságában pornót néznek.

Évente körülbelül 30 gyermek hal meg bántalmazás vagy elhanyagolás következtében Magyarországon, de ennél jóval többen – a gyermekvédelmi statisztikák szerint százas nagyságrendben – szenvednek el ütlegeket és egyéb erőszakot. Fokozottan veszélyeztetettek a fiúgyermekek, a fogyatékkal élők, a csecsemők és a háromévesnél fiatalabb gyerekek. Érzelmi bántalmazást, lelki terrort 2013-ban például 4070-en esetben regisztráltak, míg elhanyagoltsága miatt csaknem 15 ezer gyerek került nyilvántartásba.

A szörnyű szigetszentmiklósi esetben a hatóságoknak hét évig tartott, míg végre közbeléptek, hogy véget vessenek három gyerek elképzelhetetlen szenvedéseinek. A vétkes mulasztásnak nincs hatósági felelőse: csak egyetlen családgondozónak kellett – miniszteri utasításra elrendelt fegyelmi eljárás nyomán – távoznia. S hogy az adónkból működő állam hogyan segít a gyerek áldozatokon? A hírek szerint van olyan megye, ahol nincsen egyetlen központilag finanszírozott gyermekpszichológus sem.

#emberijogikalendarium #emberijogok2019 
Megosztom másokkal


Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság