#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

ENSZ-tiltás ellenére kitoloncolnak egy menekülőt Magyarországról

Fittyet hányva jogi kötelezettségére, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) annak ellenére akarja kedden kitoloncolni a Magyar Helsinki bizottság sérülékeny menedékérő ügyfelét, hogy az ENSZ Emberi Jogok Bizottsága néhány hete felhívta arra: ne tegye. A BMH főigazgatója sürgős megkeresésünkre sem reagált.

Ügyfelünket Afganisztánban súlyosan bántalmazták a tálibok, amiért koncerteken gitározott és segédkezett zenekaroknak. Maradandó sérüléseket szenvedett a fején, puskatussal verték.

Az afgán férfi Európában keresett menedéket, ám Bulgáriában szörnyű, embertelen körülmények fogadták. Két tábort is megjárt, egy nyitott és egy zárt menekültügyi központot. A négy-ötfős szobákban 10-15 embert zsúfoltak össze, sokaknak a földön kellett aludniuk. A kérelmezők vérét ágyi poloskák szívták, a sebeket senki sem látta el. Száz emberre két zuhanyzó jutott, egyikben sem volt meleg víz. Enni kétszer kaptak naponta, sokszor csak üres kenyeret. A kérelmezők szó szerint éheztek.

Ráadásul rendszeresen bántalmazták őket a bolgár rendőrök – szidalmazták és gumibotjukkal ütötték őket. Kétszer éjszaka rontottak be ügyfelünk szobájába, és ütötték-verték, ahol csak érték.

Másfél hónap után hagyta el Bulgáriát, és 2016 októberében Magyarországra érkezett. A BMH meghallgatta, és megállapította, hogy a Dublini Rendelet értelmében vissza kell mennie Bulgáriába, hogy ott bírálják el menedékkérelmét. A döntést bíróság is helyben hagyta, noha a hivatal eljárása során jogsértéseket követett el. Bár a Dublini Rendelet kötelezi rá, a BMH nem adott lehetőséget neki arra, hogy az afgán férfi beszámoljon arról, mi történt vele Bulgáriában. A BMH-nak kötelessége mindent megtennie annak érdekében, hogy a menedékkérőket ne érhesse kínzás, embertelen vagy megalázó bánásmód. A kérelmező átadása Bulgáriának viszont pontosan ehhez vezetne. A férfi poszttraumatikus stressz szindrómától szenved, és öngyilkossági gondolatai vannak, retteg attól, hogy vissza kell mennie Bulgáriába. Megtört ember, aki védelemre szorul.

A Helsinki Bizottság 2017 februárjában az ENSZ Emberi Jogok Bizottságához fordult, a kitoloncolás leállítását kértük. Ez az ENSZ-bizottság a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának betartása felett őrködik. Az egyezménybe foglalt jogaik megsértése esetén magánszemélyek is fordulhatnak hozzájuk. Magyarország az Egyezségokmányt és a Fakultatív Jegyzőkönyvet is törvénnyel hirdette ki, így magára nézve kötelezőnek ismerte el.

Mindeddig elvétve fordult elő, hogy az ENSZ-bizottság felszólítása ellenére bármely állam kitoloncolt volna menedékkérőt. A ritka esetek egyike Oroszországban történt.

Az ENSZ-bizottság 2017. február 24-én ideiglenes intézkedésként felszólította a kormányt, hogy az afgán kérelmezőt ne adja át Bulgáriának. A BMH mégis arról tájékoztatta ügyfelünk jogi képviselőjét, hogy április 11-én, azaz holnap repülővel visszaviszik Bulgáriába. A Helsinki Bizottság minden követ megmozgatott, hogy ne történjen átadás, három napja levelet küldtünk Végh Zsuzsannának, a BMH főigazgatójának. Az ENSZ-bizottság pedig ismételten kiállt a bulgáriai átadás ellen. Úgy tűnik, minden hiába.

Ez a lépés súlyosan sérti Magyarország jogi kötelezettségeit, melyeket önként vállalt. Az Alaptörvény szerint az ember elidegeníthetetlen és sérthetetlen jogainak védelme az állam elsőrendű kötelezettsége. Az a tény, miszerint az ENSZ-bizottság szerint fennáll annak a veszélye, hogy ügyfelünk embertelen bánásmódnak lenne kitéve Bulgáriában, erősen valószínűsíti, hogy átadásával Magyarország olyan jóvátehetetlen károkat okozna neki, melyeket a kötelezőnek elismert nemzetközi jogok túl saját Alaptörvénye is több helyen tilt.

Ez mindenképpen rendkívül súlyos jogsértésnek számít. A magyar állam itt ismét tudatosan szegne meg egy nemzetközi egyezményt, és a maga hibájából szaladna bele egy újabb, előre látható pofonba. Ha ezt tenné, nem csak nemzetközi tekintélyén esne csorba, de mindeközben továbbsanyargatna egy sokat szenvedett menedékkérőt.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság