Egyetemi oktatók a világ minden tájáról felemelik szavukat a Magyar Helsinki Bizottság és a magyar civil társadalom védelmében

Szolidaritási nyilatkozatukban 77 neves egyetemi oktató és kutató, 28 országból Ausztráliától, Európán át az amerikai kontinensig, áll ki a magyar civil társadalom függetlensége és a Magyar Helsinki Bizottság mellett. Követelik, hogy a magyar kormány azonnal szüntesse be a magyar civil társadalom zaklatását, és ne lehetetlenítsék el a civil szervezetek munkáját Magyarországon.

 

A nyilatkozat időszerűségét az adja, hogy a kormány várhatóan már májusban újra a magyar parlament elé viszi a választások előtt az előző országgyűléshez már beterjesztett civilellenes törvénycsomagot. E csomag célja, hogy a menekülteket és bevándorlókat segítő szervezetek munkáját önkényesen és minél hamarabb betiltsák. A törvény, amennyiben a jelenlegi formájában elfogadják, megbélyegzi, befeketíti, a társadalomtól elkülöníti, és végső soron ellehetetleníti a kormánynak nem tetsző civil szervezeteket.

A nyilatkozatot szerint: „A Magyar Helsinki Bizottság egy kiemelkedő emberi jogi szervezet, … az ilyen civil szervezetekre minden államnak büszkének kellene lennie, ahelyett, hogy az elhallgattatásukra törekszik. … A demokrácia és a jogállamiság ugyanúgy nem képzelhető el erős és független civil szervezetek nélkül, ahogy erős és független egyetemek nélkül sem létezhet. A Magyar Helsinki Bizottsághoz hasonló civil szervezeteket érő fenyegetések magát a demokráciát is fenyegetik.”

A Nyilatkozat aláírói kérik kormányaikat és az egyetemeket, hogy: „késedelem nélkül fejezzék ki határozott nemtetszésüket a független civil társadalom ellehetetlenítését célzó magyar jogszabályokkal kapcsolatban,” és „aktívan nyilvánítsák ki szolidaritásukat a Magyar Helsinki Bizottsággal és a teljes fenyegetett magyar civil szektorral.”

Végezetül felhívják az Európai Uniót arra, hogy „mint az alapvető jogok világszintű védelmezője, haladéktalanul lépjen fel e kirívó emberi jogi jogsértés megakadályozása érdekében a saját területén.”

 

Az aláírók listáját itt találja.

 

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság