Egy illiberális főbíró

A Magyar Helsinki Bizottság által Varga Zs. András nyilvános kijelentéseiből, tudományos munkáiból és döntéseiből készített összeállítás az új főbírót mint a kormányzó többség és az illiberális demokrácia támogatóját rajzolja meg.

Translation is available for this content

Switch to English

2021. január 1-jétől új főbíróként Varga Zs. András foglalja el a Kúria elnöki székét az elkövetkező kilencéves időszakra. Varga Zs. a Fidesz-kormány sokat próbált támogatója, akit a bírák önigazgatási testülete, az Országos Bírói Tanács egyértelmű tiltakozása ellenére ejtőernyőztettek a magyar bírósági szervezet csúcsára. A kinevezését megelőzően soha nem teljesített bírói szolgálatot, és a parlamenti többség által történt megválasztásához több jogszabályt is módosítani kellett.

Varga Zs. Andrásnak határozott véleménye van számos, a jogállamiság magyarországi helyzetével kapcsolatos kérdésben. A Magyar Helsinki Bizottság készített egy összeállítást Varga Zs. András utóbbi évekből származó, a jogállamiság egyes fontos kérdéseivel kapcsolatos nyilatkozataiból, többek között a független igazságszolgáltatással kapcsolatos véleményéről, a bírósági szervezetről, amelyet legfőbb bíróként az elkövetkező kilenc évben képviselni fog és amelyen belül fontos irányítási és vezetői jogosítványokat gyakorol majd.

Összeállításunkból kiderül, hogy Varga Zs. András álláspontja szerint:

  • az Európai Unió jogállamiság felfogása „zsarnoki, sőt, totális jellegűvé” és „az önkényes hatalomgyakorlás eszközévé vált”;
  • az Európai Parlament a jogállamiságot „ostorként” és „az elnyomás eszközeként” alkalmazta a Magyarországgal szemben elfogadott jelentéseiben;
  • az Európai Bizottság Jogállamisági Kerete „önkényes ’vádolást’ tesz lehetővé”;
  • a Velencei Bizottság kettős mércét alkalmazott Magyarországgal szemben, amikor megkülönböztette a régi és az új demokráciákat;
  • a bíróság a legveszélyesebb hatalmi ág, mivel „fölébe nőttek a politikai hatalmi ágaknak”;
  • a bírói önigazgatás „gondolata félreértés következménye” egy „téveszme”;
  • az alapvető jogok egy „önigazolásos folyamat” eredményei, amelyek „nevében valóban megvédünk egészen kivételes eseteket, de az átlagember átlagos ügyét soha nem”.

Az összefoglaló magyar nyelvű változata itt érhető el.

 

A Svenska Postkodstiftelsen támogatásával

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság