#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

Csapdahelyzetben az Ukrajnából érkező magyar menekülők

Aggódunk kárpátaljai magyar honfitársainkért, akiknek az ukrán állampolgárokhoz hasonlóan el kellett menekülniük otthonaikból, magyar útlevéllel azonban nem kaphatnak menedékjogot. Előfordulhat, hogy később már tízezreknek kellene hosszabb távú szállást, rendszeres étkezést és orvosi ellátást biztosítani. Azonnali kormányzati segítségre van szükség!

„Fontos, hogy ne kerülhessen rosszabb helyzetbe egy magyar állampolgárságú menekült, mint akik nem magyarként ugyanazon háború elől menekültek. Ugyanolyan segítségre szorulnak ők is. Sokan kérdezték tőlünk is magyar állampolgársággal rendelkezők, hogy hol kaphatnak szállást, intézményi ellátást: ezek olyan felmerülő kérdések, amire választ kell adnunk” – mondta el társelnökünk a Forbes újságírójának.

Magyarország, mint Ukrajnával szomszédos befogadó ország, speciális helyzetben van. A háború előtt 120-150 ezer magyar élt Ukrajnában, a túlnyomó többségük Kárpátalján. Sokuknak van magyar állampolgársága is. Magyar állampolgárok viszont nem kaphatnak menedékjogot, így most ideiglenes védelmet sem, és nem részesülhetnek a menekülőknek járó ellátásokban, nem kapnak az államtól szállást, élelmezést és egészségügyi ellátást. Pedig sokan vannak, akik magyarországi kapcsolatok, jövedelem és szállás híján egy ideig bizonyosan ellátatlanul maradnak. Ukrán szomszédaikhoz hasonlóan ők is menekülni kényszerültek, lakásukat, állásukat hátrahagyva.

Őket egyelőre civil és egyházi szervezetek, önkormányzatok és jóakaratú honfitársaink segítik. Köszönet illeti őket!

Nem tudni, hányan vannak, és hányan lesznek a magyar ellátó rendszerből kiszoruló háborús menekülők. Már most ezres nagyságrendben lehetnek, akiknek szállást, rendszeres étkezést és orvosi ellátást kellene biztosítani. Mindehhez állami beavatkozásra van szükség.

A Magyar Helsinki Bizottság rendkívül fontosnak tartja, hogy a kormány célzott szociális intézkedésekkel segítse a Kárpátaljáról ide menekülő, támogatásra szoruló honfitársainkat is, akik most ugyanannyit kapnak a magyar ellátórendszertől, mint bármely más magyar állampolgár kapna. A szociális ellátó rendszer a jelenlegi állapotában képtelen kiszolgálni ezeket a szükségleteket, nem működnek kellő ellátási formák sem.

 

Felszólítjuk a kormányt, hogy haladéktalanul adjon tájékoztatást arról, hogy pontosan milyen ellátást, lakhatási és egyéb támogatást biztosít a magyar állampolgárságú menekülők számára. Az Ukrajnából menekülő magyarok ne csak az útlevelük szerint legyenek itthon Magyarországon, de gyors segítséget kapjanak ahhoz is a kormánytól, hogy valóban otthon érezhessék magukat nálunk.

Társelnökünk idézett nyilatkozata teljes terjedelmében a Forbes weboldalán olvasható:

Vagy a papírokat intézi az ember, vagy az életét menti – Pardavi Márta a menekülthullámról

 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság