#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

Az Európa Tanács kínzás elleni bizottsága (CPT) számára készített jelentés

A CPT megfigyelőivel személyesen is találkozott a Helsinki Bizottság, valamint többek között a külföldiek fogvatartásáról, az idegenrendészeti fogdákon tapasztaltakról is beszámolt a testület 2013-as magyarországi látogatása alkalmával.

A CPT országjelentést készítő bizottsága legutóbb 2009-ben járt országunkban. Időközönként, maximum ötévenként keresik fel az Európa Tanács tagállamait, a mostani magyarországi látogatásuk tehát nem különleges, hanem rendes vizsgálatnak számít. A bizottság tagjai rendőrségi fogdákat és büntetés-végrehajtási intézeteket kerestek fel, s találkoztak egyebek mellett az Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Belügyminisztérium és Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága képviselőivel, Szabó Máté ombudsmannal és Belovics Ervinnel, a legfőbb ügyész helyettesével is. A 2009-es évvel szemben idén nem került sor látogatásra az idegenrendészeti őrizet foganatosítására szolgáló őrzött szállásokon.

A Magyar Helsinki Bizottság munkatársai is találkoztak a CPT raportőreivel.

A Magyar Helsinki Bizottság a CPT számára készített angol nyelvű háttéranyagát itt olvashatja, a menedékkérők és külföldiek fogvatartását tárgyaló rész a 22. oldalon kezdődik.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság