#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

Civil siker a bíróságon

Jogellenesen különböztette meg a Tempus Közalapítvány az Emberség Erejével Alapítványt – mondta ki a bíróság. Az Emberség Erejével Alapítvány egyike azoknak a civil szervezeteknek, amelyek velünk együtt nem voltak hajlandóak külföldi ügynökökként regisztrálni magukat a megbélyegző civiltörvény szerint.

Az ellenállásunk nem volt hiábavaló: tavaly nyáron maga a külföldi ügynökös civiltörvény elbukott, az EU Bírósága jogellenesnek ítélte. Az Emberség Erejével ekkoriban pályázott forrásokra egy újabb projektjéhez a Tempus Közalapítványnál, amely Magyarországon egyes uniós források elosztásáért felel. A Tempus azonban – már jóval az EU Bíróság ítélete után – egyszer csak úgy döntött: ahhoz köti a pályázati pénz elnyerését, hogy az Emberség Erejével nyilatkozik: regisztrálta magát külföldi ügynökként. Az alapítvány tartotta magát az elveihez: a pályázati pénzt elvesztette, viszont a Magyar Helsinki Bizottság és a TASZ segítségével beperelte a Tempus Közalapítványt.

Az Emberség Erejével tegnap elsőfokon megnyerte a pert, a Tempus Közalapítvány 600 000 Ft sérelemdíjat köteles neki fizetni, valamint nyilvánosan is bocsánatot kell kérnie. A Fővárosi Törvényszék ugyanis megállapította, hogy a Tempus megsértette az Emberség Erejével egyenlő bánásmódhoz való jogát.

Tehát nem csak a civiltörvény bukott el, hanem a Tempus Közalapítvány is, amely álságos módon még az EU Bíróságának ítélete után hónapokkal is azzal érvelt, hogy ő csak a (jogellenes) törvényt tartatja be a pécsi civil szervezettel.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság