#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

Budapesti nagykövetségeket tájékoztatott a Helsinki Bizottság a magyarországi emberi jogi helyzetről

Felkészülés Magyarország ENSZ vizsgálatára – a Helsinki Bizottság Magyarország emberi jogi teljesítményével kapcsolatos álláspontjáról tartott tájékoztatót több budapesti nagykövetség képviselőjének.

Translation is available for this content

Switch to English

Az Egyetemes Időszakos Felülvizsgálat (UPR) intézményét az ENSZ Közgyűlése hozta létre 2006-ban azzal a céllal, hogy négyévente felülvizsgálja a 192 ENSZ tagállam emberi jogi teljesítményét. A Felülvizsgálat lehetőséget biztosít az államoknak arra, hogy nyilatkozhassanak, milyen intézkedéseket tettek az elmúlt időszakban az emberi jogok érvényesülésének előmozdítása érdekében. Az eljárás keretében az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa megvizsgálja, hogy a tagállamok teljesítették-e emberi jogi vállalásaikat, kötelezettségeiket. Az ENSZ tagállamok egy részének képviselőiből álló testület Magyarország teljesítményét 2011. május 11-én veszi górcső alá.A Helsinki Bizottság Magyarország emberi jogi teljesítményével kapcsolatos álláspontjáról tartott tájékoztatót több budapesti nagykövetség – köztük a skandináv országok, az Egyesült Királyság, Németország, Ausztria, Franciaország, Szlovákia és Kanada követségei – képviselőinek.

A Bizottság az eseményen felhívta a figyelmet

  • az alkotmányozási folyamat hiányosságaira és túlzott gyorsaságára;
  • a fékek és ellensúlyok rendszerének gyengítésére, különös tekintettel az Alkotmánybíróság hatásköreinek csorbítására és a bírók nyugdíjkorhatárának előkészítetlen és indokolatlan leszállítására;
  • a statisztikai adatokkal alá nem támasztott és alkotmányos szempontból aggályos büntetőpolitikai szigorításnak a börtönök zsúfoltságára gyakorolt hatására;
  • a gyűlölet-bűncselekmények dokumentálásának és kezelésének hiányosságaira, a rendőrségi gyakorlatban kimutatható, etnikai alapú megkülönböztetésre;
  • a menedékjogi eljárás problémáira;
  • a menedékkérők idegenrendészeti őrizetének indokolatlanságára és az őrizet körülményeire;
  • a magyar kormányjelentésben található ténybeli hibákra.

A követségek képviselői az alkotmányozási folyamattal, a független intézmények autonómiáját érintő változásokkal és a katonai jellegű szélsőjobboldali szervezetek megfélemlítő akcióival kapcsolatban tettek fel kérdéseket.

A Helsinki Bizottság reméli, hogy a tájékoztató eredményeként a Bizottság tevékenységi területein tapasztalható emberi jogi hiányosságok megjelennek az UPR vizsgálat során is.

A Bizottság (angol nyelvű) előkészítő anyagokat állított össze:

Az előkészítő anyagok magyar nyelvű összefoglalója elérhető itt.

 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság