Adjuk össze! Támogasd adományoddal a kölcseys tanárok jogi küzdelmét!

Bíróság mondta ki, jogszerűtlen volt az előállítás

A rendőrséggel szemben a Magyar Helsinki Bizottság ügyfelének adott igazat a bíróság. Korábban a rendőrség elutasította Sz. Zs. panaszát, aki vitatta előállítása jogszerűségét. Pedig a rendőrség annak ellenére tartotta fogva a férfit, hogy ő maga ment el a kapitányságra, nem akadályozta az intézkedést és a hatóság rendelkezésre állt. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság most megsemmisítette az országos rendőrfőkapitány határozatát.

Válófélben lévő ügyfelünk még 2011 júliusában összeveszett feleségével. Hangoskodás, ajtócsapkodás. A férfi kisebb sérülést is szenvedett, mert szerinte anyósa rácsapta az ajtót. Sz. Zs. ezek után ment a rendőrségre, hogy feljelentést tegyen. Még ott volt, amikor bejelentés érkezett ellene. A férj és felesége állításai ellentmondtak egymásnak, az eljáró rendőrök azonban – biztos, ami biztos alapon – előállították ügyfelünket, noha tettenérésről szó sem lehetett; és ha a rendőrök úgy értékelték volna, hogy alaposan gyanúsítható bűncselekmény elkövetésével, akkor sem minősült arányosnak az előállítása. A férfi ugyanis rendelkezésére állt a rendőröknek, nem ő tehetett róla, hogy nem volt még kihallgatója, és semmi nem mutatott arra, hogy később kibújna a vizsgálat alól. Ráadásul van egy cselekvőképtelen testvére, akinek ő a gondnoka, és akinek a felügyelete csak délután volt biztosítva.

Sz. Zs. panaszt terjesztett elő a rendőrségnél és a Független Rendészeti Panasztestületnél is. A panaszosnak utóbbi szerv igazat adott, és 2012. áprilisi állásfoglalása szerint alapjogot súlyosan sértő rendőri intézkedésre került sor. Önmagában már a férfi előállítása is jogszerűtlen volt, s ebből kifolyólag az egyéb rendőri intézkedések is. Ennek ellenére az országos főkapitány 2012 júliusában elutasította a panaszt.

A bíróság minapi döntése viszont új eljárásra kötelezi az országos főkapitányt. Köteles lesz majd megállapítani, hogy „az előállítás, valamint ebből következően az azt követő intézkedések is jogszerűtlenek voltak”.

Az ítélet ellen nem lehet fellebbezni. Az országos főkapitány két dolgot tehet: vagy végrehajtja a bíróság döntését, helyt ad a panasznak, és megállapítja beosztottjai jogsértését; vagy – a siker halovány esélyével – mégiscsak megpróbálkozik felülvizsgálati kérelemmel a Kúriánál. Ha az előbbi, valószínűbb változat válik valóra, akkor ügyfelünk jó eséllyel élhet kártérítési igénnyel a rendőrség ellen. Hiszen maga a rendőrség ismeri majd el, megsértette Sz. Zs. szabadsághoz és tisztességes eljáráshoz való jogát.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság