Beadvány az ombudsmanhoz a korlátlan előzetes letartóztatásról

Az Eötvös Károly Intézet és a Magyar Helsinki Bizottság az ombudsmanhoz fordult. Azt javasoljuk, hogy az alapvető jogok biztosa az Alkotmánybíróságnál kezdeményezze az előzetes letartóztatásban lévő vádlottak korlátlan fogvatarthatóságát lehetővé tevő szabályok megsemmisítését.

Beadványunkban tehát az előzetes letartóztatás lehetséges időtartamát határozatlanná tevő, 2013 novemberében elfogadott törvényi rendelkezés alkotmánybírósági felülvizsgálata érdekében lépünk fel. A fogvatartás egy évtizede érvényesülő időbeli korlátjának megszüntetéséről szóló szabály nem pusztán az emberiesség elvét, a személyi szabadsághoz való jogot sérti, hanem a törvényalkotónak az emberi jogok eszméjétől idegen emberképéről is árulkodik.

A beadvány innen tölthető le.

 

***

Az alapvető jogok biztosa a fenti beadvány nyomán 2015 márciusában indítványozta az Alkotmánybíróságnál, hogy az semmisítse meg a büntetőeljárásról szóló törvény azon rendelkezését, amelyik nem tartalmaz az előzetes letartóztatás időtartama kapcsán felső határt a legsúlyosabb cselekményekkel gyanúsított személyek esetében. Az alapvető jogok biztosának indítványa szerint a jogállamiság elvéből és a személyes szabadság alapjogából szükségszerűen következik, hogy törvény rendelkezzen az előzetes letartóztatás időtartamának a maximumáról.

 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság