#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

Beadvány az Európa Tanácsnak a rendőri bántalmazásokkal kapcsolatban

Translation is available for this content

Switch to English

Az elmúlt évtizedben a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédei által képviselt, rendőri bántalmazás miatt az Emberi Jogok Európai Bíróságához forduló panaszosok ügyei sikerrel zárultak. Ezért a szervezet különösen érdekelt abban, hogy Magyarország maradéktalanul végrehajtsa az ügyekben hozott ítéleteket.

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága felügyeli az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéleteinek végrehajtását, vagyis ez a testület ellenőrzi, hogy a tagállamok meghozzák-e az ítéletekből eredően szükséges intézkedéseket. Minthogy a szabályozás szerint civil szervezetek a Miniszteri Bizottsághoz fordulhatnak kapcsolódó észrevételeikkel, a Magyar Helsinki Bizottság 2014 októberében és 2015 januárjában beadványokat terjesztett a testület elé a rendőri bántalmazásokkal kapcsolatos magyar vonatkozású ítéletek, így a Gubacsi kontra Magyarország, a Kiss Borbála kontra Magyarország, a Réti és Fizli kontra Magyarország és a Károly László (No. 2.) kontra Magyarország ügyek kapcsán. (A Gubacsi kontra Magyarország és a Réti és Fizli kontra Magyarország ügyekben a kérelmezőket a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédei képviselték. Az ítéletek magyar nyelvű fordítása itt érhető el.)

Beadványaiban a Magyar Helsinki Bizottság értékelte a magyar kormány által a Miniszteri Bizottsághoz benyújtott, a fenti ítéletek végrehajtásáról szóló jelentést is, hangsúlyozva, hogy a magyar kormány által foganatosított, illetve tervezett intézkedések nem elégségesek, nem nyújtanak tényleges megoldást bizonyos rendszerszintű problémákra. Ebből adódóan a Magyar Helsinki Bizottság ajánlásokat is fűzött a Miniszteri Bizottsághoz benyújtott észrevételeihez, arra kérve a testületet, hogy szólítsa fel a magyar kormányt azok megfontolására.

A beadványban és az ahhoz fűzött kiegészítésben a következő kérdéseket tárgyalta a Magyar Helsinki Bizottság:

  • Nem biztosított a független orvosi vizsgálat azoknak, akiket – állításuk szerint – bántalmaztak a rendőrök, az orvosi vizsgálaton való rendőri jelenlét pedig inkább főszabály, mint kivétel.
  • Magyarországon nem kötelező a kihallgatások videofelvételen való rögzítése, és arra a rendőri kihallgató helyiségek mindössze 3%-ában van csak mód. Következésképpen a ténylegesen rögzített kihallgatások aránya nagyon alacsony: pl. 2014-ben a terhelti kihallgatások csupán 0,026%-áról készült felvétel azokban a megyékben, amelyek végeznek erre vonatkozó adatgyűjtést.
  • A rendőrségi létesítményekben történő felvételkészítésre vonatkozó szabályok nem megfelelőek, és az előállító helyiségek mindössze 10,2%-ában készül ténylegesen videofelvétel. A rendőrségi járműveknek csupán a 16,12%-a van felszerelve kamerával, és teljes mértékben az intézkedő rendőr döntésén múlik, hogy azt mikor kapcsolják be és ki.
  • A bántalmazás miatt tett feljelentések és a vádemelések eredményessége nagyon alacsony: pl. 2013-ban a hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt tettek feljelentések mindössze 2%-a vezetett vádemeléshez, míg a kényszervallatás miatt tett feljelentések esetében ez az arány 1% volt. Emellett a hivatalos személyek esetében kiszabott büntetések enyhének tűnnek.
  • Egy módosítás eredményeként 2012 januárjától a belügyminiszter lehetővé teheti, hogy a bántalmazást is magában foglaló bűncselekmény miatt felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt rendőr folytassa munkáját.
  • A rendőröknek nyújtott képzések az emberi jogok és az Emberi Jogok Európai Bírósága esetjoga, sztenderdjei témájában mind elérésüket, mind mélységüket tekintve elégtelenek.

A Magyar Helsinki Bizottság rendőri bántalmazásos esetekhez kapcsolódó beadványa itt, a beadványhoz (a közérdekű adatkérésekre kapott válaszok beérkezését követően) tett kiegészítés pedig itt érhető el. (Az eredeti, angol nyelvű beadványok itt és itt érhetőek el.)

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság