#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

Az Egyesült Államok tekintse biztonsági stratégiája részének a demokrácia támogatását 

A magyar jogállami helyzetet és a demokratikus viszonyokat jól ismerő szakértőket hallgatott meg az Egyesült Államok Képviselőháza külügyi bizottságának európai albizottsága. Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke kitért a bíróságok függetlensége elleni kormányzati törekvésekre, amelyeknek része az Országos Bírói Tanács tagjai elleni támadás is. Egyben sürgette az amerikai törvényhozókat, hogy a magyar–amerikai kapcsolatrendszerben hangsúlyozni kell a demokratikus normákat, a sajtószabadságot és a civil társadalom fontosságát.

Kim Lane Scheppele-t, a Princeton Egyetem professzorát, Hegedűs Dánielt, a German Marshall Fund vezető kutatóját és Pardavi Mártát a washingtoni Külügyi Bizottság Európával, az energiaüggyel, környezeti témákkal és kibervédelemmel foglalkozó albizottsága kérte fel, hogy tájékoztassák az amerikai képviselőket a magyar helyzetről. A múlt kedd esti esemény a Tájékoztató a demokrácia és a jogállamiság magyarországi eróziójáról címet kapta.

A Magyar Helsinki Bizottság társelnöke felidézte az Európai Parlament minősítését, miszerint Magyarország reményteljes liberális demokráciából választásos autokrácia hibrid rezsimjévé vált. Bármennyire fájó is a külső minősítés, az tényszerű. Pardavi Márta sorra vette a független intézmények foglyul ejtésének főbb lépéseit. Végül arról beszélt, mit tehet az Egyesült Államok a magyar demokrácia és jogállam megvédése érdekében. Hangsúlyozta, hogy mind az Európai Uniónak, mind az Egyesült Államoknak fontos volna a biztonsági stratégiájuk fontos részeként kezelni a demokráciát és demokratikus szereplők támogatását, és növelni a területre fordított befektetéseket. 

Az albizottsági tájékoztató ülés itt tekinthető meg.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság