#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

Alkotmánybírósági indítvány a magánnyugdíjpénztárakra vonatkozó törvénymódosítások kapcsán

A Magyar Helsinki Bizottság is indítványozta az Alkotmánybíróságnál, hogy semmisítse meg a magánnyugdíjpénztár-tagok állami nyugdíjának elvételét lehetővé tevő jogszabályi rendelkezéseket. Az Alkotmánybíróság a héten tárgyalt először a magánnyugdíjpénztárakra vonatkozó törvénymódosításokról.

 

A Magyar Helsinki Bizottság is beadvánnyal fordult az Alkotmánybírósághoz, mert álláspontja szerint diszkriminatív és sérti az emberi méltóságot, hogy az új szabályok értelmében a magánnyugdíjpénztárban maradók elvesztik jogukat a szolgálati idő elismertetésére és az állami nyugellátásra. Emiatt a civil szervezet az új rendelkezések megsemmisítését kéri.

A Helsinki Bizottság szerint a szabályozás azért sérti az emberi méltóságot, mert önkényesen tesz különbséget olyan személyek között, akik mindannyian hozzájárulnak a társadalombiztosítási nyugellátás finanszírozásához. Az önkényes különbségtétel pedig sérti az emberi méltósághoz való, alkotmányban biztosított alapjogot.

A Bizottság érvelése szerint a magánnyugdíj-pénztárak tagjai és a kizárólag a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer tagjai között nincs olyan különbség, amely indokolná azt, hogy a pénztártagok semmilyen mértékű állami nyugdíjra ne legyenek jogosultak. A két csoport tagjai ugyanis

  • több mint egy évtizedig azonos jogszabályok hatálya alatt álltak, jogosultak voltak a szolgálati idő elismerésére és öregségi nyugdíjra,
  • rendelkeznek munkaviszonnyal (vagy egyéb biztosításra jogosító jogviszonnyal), sőt munkaviszonyuk akár tökéletesen azonos tartalmú is lehet (például ugyanazon cégnél két pályakezdő azonos munkakörben és
  • azonos fizetéssel)hozzájárulnak a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer finanszírozásához, mivel foglalkoztatójuk azonos mértékű, 24%-os nyugdíjjárulékot köteles fizetni jövedelmük után.

Indítványában a Helsinki Bizottság felhívja a figyelmet arra is, hogy az AB gyakorlata szerint az emberi méltóság védelme megköveteli, hogy az állam tartózkodjon olyan törvény megalkotásától, amely súlyosan veszélyezteti a magánszemély és a vele együtt élő közeli hozzátartozók megélhetését. A támadott szabályozás pedig éppen azzal az eredménnyel jár, hogy az állami nyugdíj megvonása miatt a pénztártagok megélhetése kerül veszélybe, amikor nyugdíjba vonulnak.

A Helsinki Bizottság indítványa itt érhető el.

 

 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság