#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

A szavahihetőség megállapítása a menedékjogi eljárásban – második kötet

Megjelent a Magyar Helsinki Bizottság világszerte használt oktatási kézikönyvének második kötete. Angol nyelvű kiadványunk ingyenesen tölthető le.

A menedékkérelmek szavahihetőségének megállapítása a menekültügyi döntéshozatal egyik legnehezebb feladata. Világszerte a kérelmek jelentős részét azon az alapon utasítják el, hogy a döntéshozó hatóság vagy bíróság nem hisz a kérelmezőnek. Számos kutatás jelezte ugyanakkor, hogy ez a döntés gyakran egy strukturálatlan folyamat eredményeként, félrevezető megérzésekre alapozva születik, anélkül, hogy a döntéshozók figyelembe vennék az emberi emlékezet működéséről, a trauma hatásairól, az interkulturális, nyelvi vagy nemi különbségek kommunikációt torzító hatásairól rendelkezésünkre álló bőséges tudásanyagot.

A Helsinki Bizottság 2013-as úttörő jelentőségű oktatói kézikönyve ezt a problémát igyekezett orvosolni nemzetközi szakértők részvételével és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság szakmai támogatásával. A jogi iránymutatás mellett a kiadvány először tette elérhetővé közérthető formában, kezelhető terjedelemben, a menekültügyi döntéshozók igényeire szabva a legszükségesebb nem jogi jellegű információkat, amik a szavahihetőség viszonylag objektív és tudásalapú megállapításához szükségesek. Azóta sok száz menekültügyi szakembert képeztek a Helsinki Bizottság által kidolgozott módszertan alapján számos európai államban, valamint Európán kívül is, Kenyától Mexikóig.

A kiadvány most megjelent második kötete célzottan foglalkozik a szavahihetőség megállapításához kapcsolódó nyelvi, nemi (gender) és gyermekspecifikus kérdésekkel, továbbá világelsőként ajánl komplex módszertant a szavahihetőség felmérésére a szexuális irányultságon vagy nemi identitáson alapuló menedékkérelmek esetén.

A kiadványt az Európai Unió (az Európai Menekültügyi Alap Közösségi Fellépések) finanszírozta.

Kézikönyvünk 2. kötetét innen töltheti le.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság