#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

A rendőrség bocsánatot kér és sérelemdíjat fizet az alsóneműre vetkőztetett nőnek

A Pest megyei rendőrfőkapitány levélben kér bocsánatot Gáspár Tündétől, mert „ruházat-átvizsgálás” címén váci rendőrök alsóneműre vetkőztették, holott erre a törvény szerint nem lett volna lehetőségük. A roma asszonyt a Magyar Helsinki Bizottság képviselte. „Igazi elégtétel ez nekem. De nem csak nekem, hanem a többi cigány embernek is. Számunkra különösen fontos, hogy ez esetben a rendőrség elismerte: hibázott. Eddig nem volt ilyenben részünk. A mostani igen biztató” – értékelte a rendőrség bocsánatkérését Gáspár Tünde.

Gáspár Tünde panaszos és Ivány Borbála ügyvéd

A Bagon élő asszony 2019. december 6-án délelőtt 10:15-kor érkezett Vácra autóbusszal. Egyik rokonát látogatta meg, 12:30-kor már az Aszódra induló buszát várta, amikor egy civilruhás rendőr igazoltatta. Azt mondta neki, hogy vele kell mennie a kapitányságra, de a nőnek fogalma sem volt, mi történhetett.

Kiderült, a rendőrök egy nőt kerestek, aki kitépett egy nyakláncot egy idős asszony nyakából, de – mint később világos lett – még a bagi roma nő buszának Vácra érkezése előtt. Tehát eleve kizárt volt, hogy Gáspár lett volna a tolvaj.

Gáspát Tündét 13:15-től tartották fogva a váci kapitányságon. A rendőrségen fényképről történő felismerésre bemutatás végrehajtásához fotókat készítettek róla számos pozícióban. Sőt, alsóneműre vetkőztették. A kihallgatását végül 17:25-kor kezdték el. Ekkor már tanúként hallgatták meg, mert tudták, nem lehet ő a tettes. A kapitányságról 18:45-kor engedték ki. Az utolsó buszt sem tudta azonban elérni, és végül a gyerekei jöttek érte autóval, hogy hazaérjen a téli éjszakában.

A nő nem vitatta, hogy a rendőröknek intézkedni kellett, mert valóban hasonlított az elkövetőre. Azt azonban már nem tartotta elfogadhatónak, hogy fehérneműre vetkőztették, hogy magánál rejtegeti-e az ékszert. Méltatlannak gondolta, hogy ellenőrzött bizonyíték nélkül, így bánnak vele. G. T. megalázottnak érezte magát amiatt, hogy úgy, hogy nem követett el semmit, tisztességes középkorú asszonyként egy idegen nő előtt kell levetkőznie, aki átkutatja a fehérneműjét.

Az asszony nem nyugodott ebbe bele, és a bagi cigánytelepen dolgozó BAGázs Közhasznú Egyesület közvetítésével megkereste a Magyar Helsinki Bizottságot. Majd Ivány Borbála ügyvédnek a segítségével panaszt nyújtott be a túlzó rendőri intézkedések ellen az ombudsmanhoz.

Az alapvető jogok biztosa jelentésében megállapította, hogy az előállítás szükségessége mérlegelésének elmaradása miatt a rendőrség alapvető jogot sértő módon korlátozta a panaszos személyi szabadságát. Az ombudsman kimondta azt is, hogy a rendőrség szerinti „ruházat-átvizsgálás” valójában motozásnak minősült, és mint ilyen, ez esetben törvényi felhatalmazás nélkül történt, és sértette Gáspár Tündének az emberi méltósághoz való alapvető jogát, valamint beleütközött a megalázó bánásmód alkotmányos tilalmába is.

Az Országos Rendőr-főkapitányság határozatában helyt adott a rendőri intézkedés elleni panasznak a ruházat átvizsgálása tekintetében, minden egyéb vonatkozásban a panaszt elutasította.

A panaszos a Magyar Helsinki Bizottság segítségével kezdeményezte a rendőrséggel történő peren kívüli egyezséget. Gáspár Tünde rövidesen kézhez veheti a rendőrség bocsánatkérő levelét. Az írásbeli bocsánatkérés mellett a rendőrség kétszázezer forint sérelemdíjat is fizet a megsértett asszonynak.

„A rendőrség ez esetben helyesen járt el. Azt tette, amit tennie kell, és nem húzta-halasztotta hibája elismerését, feleslegesen nem vitte ezt az ombudsman által is jogsértőnek tartott ügyet bíróság elé. A hatóságok sehol sem tévedhetetlenek, másoktól azonban az különbözteti meg a civilizált hatóságokat, hogy ők képesek hibáikat elismerni, és kompenzálják az emberi méltóságukban megsértett polgárokat” – vonta meg az eset tanulságát Ivány Borbála, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvéde.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság