#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

A menekültek jogállására vonatkozó 1951. évi Genfi Egyezmény 1D cikkének alkalmazása palesztin menekültekre

A menekültek helyzetére vonatkozó 1951. évi Genfi Egyezmény értelmében vannak olyan személyek, akik bár rendelkeznek az egyezmény 1A cikkében meghatározott, menekültekre vonatkozó ismérvekkel, nem élvezhetik a Genfi Egyezmény előnyeit.

A menekültek helyzetére vonatkozó 1951. évi Genfi Egyezmény értelmében vannak olyan személyek, akik bár rendelkeznek az egyezmény 1A cikkében meghatározott, menekültekre vonatkozó ismérvekkel, nem élvezhetik a Genfi Egyezmény előnyeit. Az egyik ilyen rendelkezés, az 1D cikk első bekezdése a menekültek egy speciális kategóriáját érinti. Számukra külön intézkedéseket léptettek életbe azzal a céllal, hogy védelmet, illetve támogatást kaphassanak az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosától eltérő más ENSZ szervektől, illetve hivataloktól. Jelenleg ez kizárja a Genfi Egyezményből azokat a palesztinokat, akik az 1948-as, illetve 1967-es arab-izraeli konfliktus következtében váltak menekültté, és védelmet, illetve támogatást kapnak az ENSZ Közel-Keleti Segélyező és Munkaközvetítői Hivatalától Palesztin Menekültek Számára (UNRWA).

A Genfi Egyezmény 1D cikkének 1. bekezdése kizárjaa menekültek egy csoportját az egyezmény nyújtotta védelemből (kizáró klauzula), míg a cikk 2. bekezdése biztosítja az Egyezmény nyújtotta védelemhez való automatikus jogot mindazon, az 1. bekezdés hatálya alá eső személyek számára, akik esetében a védelem bizonyos okok miatt megszűnik (inkluzív klauzula).

A genfi Egyezmény 1D cikkének alkalmazása Libanonban regisztrált palesztin menedékkérő esetében – elemzés (Magyar Helsinki Bizottság, 2006. január)

A menekültek jogállására vonatkozó 1951. évi Genfi Egyezmény 1D cikkének alkalmazása palesztin menekültekre (UNHCR, 2002. október)

A francia Nemzeti Menedékjogi Bíróság (Cour nationale du droit d’asile) 493412. számú, Mohammad Assfour palesztin kérelmező ügyében hozott példaértékű ítéletének magyar nyelvű kivonata

 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság