A Helsinki Bizottság végrehajtást kezdeményezett a Fidesznél

Ugyan a Fidesz–MPSZ már kifizette az egymilliós kártérítést azokért a hamis állításokért, amelyekkel megsértette a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnevét, de még nem kért bocsánatot a jogvédő egyesülettől. Pedig erre a pártot jogerős ítélet kötelezi több mint egy év óta. A civil szervezet most bírósági végrehajtást kezdeményezett a Fidesznél.

A Fidesz vezetői közül legutóbb talán Halász János frakciószóvivő beszélt arról, hogy a „bíróság ítéletet pedig végre kell hajtani”. Ehhez képest a kormánypárt maga nem hajtotta végre egy 2016. júniusi jogerős ítélet minden részletét, noha a verdiktet felülvizsgálati eljárásban idén nyáron a Kúria is megerősítette.

Történt, hogy a bíróság jogerősen kimondta: a Fidesz–MPSZ megsértette a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnevét azzal, hogy 2015. május 22-iki közleményében azt írta, a civil szervezet meghamisította a fekete-fehér adatokat, a nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendelését teljesíti, és meghamisítja a 2014-es menekültügyi statisztikákat. Egyik állítás sem felelt meg a valóságnak, és a tárgyalás során az alperes egyiket sem tudta bizonyítani. A bíróság egymillió forint megfizetésére kötelezte a pártot, eltiltotta őt a jövőbeli jogsértésektől, a Helsinki Bizottság jó hírnevének ismételt megsértésétől.

Emellett arra is felhívta a Fideszt, hogy a jogerőre emelkedést követő 8 napon belül nyilvános bocsánatkérést tegyen közzé az MTI-OS útján,, amelyben kifejezi sajnálkozását a jogsértő állítások miatt. Ez máig nem történt meg. Ezért a Magyar Helsinki Bizottság bírósági végrehajtást kezdeményezett a párttal szemben, hogy az elmaradt nyilvánossajnálkozás végre megtörténjen.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság