A büntetőeljárás során a tájékoztatáshoz való jogról szóló EU-irányelv átültetésének vizsgálata

Országjelentés – Magyarország

A Magyar Helsinki Bizottság évek óra figyelemmel kíséri a terhelti jogokkal kapcsolatos szabályozás és joggyakorlat alakulását, és több, e témához kapcsolódó nemzetközi és hazai projektben vett és vesz részt. Szervezetünk 2015 óta tagja emellett a JUSTICIA hálózatnak, amely 17 európai uniós tagállam a terhelti jogokkal foglalkozó civil szervezeteit tömöríti.

A JUSTICIA hálózat égisze alatt, a litván Human Rights Monitoring Institute koordinálásával zajlott le 2015 végén az „EU-irányelvek a gyakorlatban: A büntetőeljárás során a tájékoztatáshoz való jogról szóló EU-irányelv átültetésének vizsgálata” című, hét európai uniós tagállamot lefedő nemzetközi kutatási projekt, az Európai Bizottság Büntetőjogi Jogérvényesítés Programja és az Open Society Foundations támogatásával.

A kutatási projekt keretében a Magyar Helsinki Bizottság a jogszabályi környezet elemzése mellett büntetőeljárásokban védőként eljáró ügyvédek körében végzett kérdőíves felmérés és interjúk, valamint rendőrökkel folytatott interjúk segítségével vizsgálja a büntetőeljárás során a tájékoztatáshoz való jogról szóló 2012/13/EU európai parlamenti és tanácsi irányelv érvényesülését.

A kutatás eredményeit összefoglaló országjelentés itt érhető el magyar nyelven.

 

EU-logo

 

Az Európai Bizottság Büntetőjogi Jogérvényesítés Programja támogatásával

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság