#Ukrajna Menedékes kártya érvényessége meghosszabbítva 2025-ig

A BM mégsem bélyegzi meg a cigány gyerekeket

Négy civil szervezet közbenjárásának köszönhetőn kikerült egy BM dokumentumból a célcsoport etnicizáló, stigmatizáló meghatározása.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány, a Magyar Helsinki Bizottság, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda valamint a Társaság a Szabadságjogokért a közelmúltban kritizálták, hogy a Belügyminisztérium (BM) a Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia végrehajtása keretében megalkotott intézkedési tervében olyan modellprogram kidolgozását írta elő, amelynek célja kizárólag a cigány gyerekek jogkövető magatartásának elősegítése volt. Az emberi jogi szervezetek azt kifogásolták, hogy a munkacsoport feladat-meghatározása, illetve megnevezése alaptalan, továbbá elfogadhatatlan és káros, hiszen erősíti a roma emberekkel szembeni előítéleteket.

A civil szervezetek hírt adtak arról, hogy a BM – javaslatuk ellenére – nem módosítja a modellprogram elnevezését. Néhány nappal a tájékoztatást követően erre mégis sor került.

A Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett, a civil szervezeteknek címzett levél szerint megtörtént az intézkedési terv vonatkozó pontjainak felülvizsgálata: törölték a munkacsoport és célcsoport megnevezéséből az etnikai meghatározást.

A BM a www.kormany.hu-n közzétett közleményében kimondja, hogy: Fontos hangsúlyozni, hogy bár vannak veszélyeztetett csoportok, közösségek, ahol a gyermekek fokozottan vannak kitéve a bűnözés hatásainak, ezt meghatározni azonban etnikai alapon nem lehet.”

A belügyminiszter tájékoztatása szerint továbbá – vélhetően a civil szervezetek érdemi kritikái hatására – a modellprogram és az annak kidolgozására hivatott munkacsoport működtetése a jövőben nem a rendőrség, hanem a BM feladat lesz.

A munkacsoportba korábban meghívott emberi jogi szervezetek üdvözlik a fejleményeket.

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság