#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

Világszerte több mint száz emberi jogi szervezet szövetséget hozott létre a migránsok fogvatartása ellen

A Nemzetközi Szövetség 2006. június 20-án, a Menekültek Világnapja alkalmából sajtóközleményt adott ki.

Fogvatartott Menekültek, Menedékkérők és Migránsok Nemzetközi Szövetsége (International Coalition on the Detention of Refugees, Asylum Seekers and Migrants) a világ minden részéről, jelenleg 36 országból több mint száz egyetemi, társadalmi és egyházi szervezetet tömörít. Magyar tagja a Magyar Helsinki Bizottság.

A Nemzetközi Szövetség 2006. június 20-án, a Menekültek Világnapja alkalmából sajtóközleményt adott ki.

“Miért tartanak itt fogva? Nem vagyok bűnöző… Rosszabb, mint ha börtönben lennék. Ott legalább tudja az ember, hogy miért és meddig van ott.” Ezek a mondatok fogvatartott menekültektől és migránsoktól származnak, akiket csupán azért tartanak fogva, mert egy országba engedély nélkül beléptek, ott tartózkodtak, vagy esetleg szabályellenesen utaztak tovább másik országba.

Az államoknak joguk van ellenőrizni a határaikat, de ez a jog nem korlátlan. Az alapvető emberi jogok nem lehetnek önkényes alku tárgyai, és azt is jelenti, hogy senkit sem lehet önkényesen fogva tartani. A migránsok fogvatartása – bár egyes kivételes esetekben elfogadható – nem csorbíthat alapvető emberi jogokat, nem használható a menedékkérés korlátozására, és nem tarthat ésszerűtlen vagy korlátlan ideig.

“Zárt tábor, kitoloncolási központ, repülőtéri tranzit zóna… Bárminek hívjuk is őket, fogvatartásról van szó. Lassan, de biztosan sikerült kriminalizálnunk a menedékjog intézményét és a migrációval kapcsolatban félelmet kelteni az emberekben” – mondta Anna Gallagher, a Fogvatartott Menekültek, Menedékkérők és Migránsok Nemzetközi Szövetségének (International Coalition on the Detention of Refugees, Asylum Seekers and Migrants) koordinátora.

Sajtóközlemény

 


Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság