#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

Végre menekültként kell elismerni az üldözött orosz rakétamérnököt 

Megnyugtatóan rendeződhet Anatolij Lazarev helyzete, aki öt éve Putyinék elől menekült Magyarországra. A bíróság tegnap arra kötelezte a menekültügyi hatóságot, hogy ne oltalmazottként, hanem menekültként ismerje el az orosz rakétamérnököt, a Magyar Helsinki Bizottság ügyfelét. 

 

Anatolij Lazarev rakétamérnök a nyolcvanas évektől a szovjet űrügynökségnek dolgozott, majd a rendszerváltás utáni jogutódának, a Roszkozmosznak. Lazarev tudományos fokozatot szerzett, és kollégáival céget alapítottak. A vállalkozás olyannyira sikeres volt, hogy egy idő után felkeresték Putyin táskás emberei: tejeljenek az orosz kormánypártnak. Erre nem voltak hajlandók. Mire többféle eljárást indítottak velük szemben. Az állami szervek nem igazán boldogultak a szabályosan működő céggel, ezért koholt vádakkal büntetőeljárás indult a cégvezetőkkel szemben.

2018-ban Lazarevnek elege lett ebből, elutazott hazájából, és letelepedett Magyarországon. Kapcsolata cégével megmaradt, tovább dolgozott nekik, és tisztes jövedelme volt, de az ellene indított koncepciós eljárások nem álltak le. Az oroszok kezdeményezték a férfi kiadatását. Tisztességes, pártatlan eljárásnak szemernyi esélye nem volt hazájában.

Ezután adta be magyarországi menedékkérelmét. Világos, sokszorosan leírt helyzet, hogy az orosz büntető igazságszolgáltatás, a rendőrségtől a bíróságokig alá van rendelve a pártállami putyini vezetésnek. A korrupció és az illegális pártfinanszírozás átitatja a rezsimet. A Navalnij testvérek koholt büntetőügyei is jól mutatják a rendszer diktatórikus természetét. Az orosz börtönállapotok pedig közismerten förtelmesek és veszélyesek.

Mindezek ellenére Lazarev nem kapott védelmet, sőt több hónapra kiadatási őrizetbe helyezték, majd miután szabadult, nem hagyhatta el Veszprém megye területét.

Fazekas Tamás, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje és ügyfele a menekültügyi hatóság kétszeri elutasítása után sem adta fel. Bírósághoz fordultak. A Fővárosi Törvényszék tavaly arra kötelezte az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságot (OIF), hogy legalább oltalmazottként ismerje el Lazarevet. Az OIF kénytelen-kelletlen oltalmazottnak is nyilvánította őt.

Ez a korlátozott menedékjogi védelem azonban nem vette figyelembe a férfi valós helyzetét. Azt, hogy Lazarev kilátásai sokat romlottak. Az ukrajnai háború, az orosz agresszió miatt megszüntette kapcsolatát oroszországi cégével, mert nem akarja segíteni még közvetve sem a támadókat. Nyilvánvaló vált az is, hogy a háború óta az orosz kormánnyal kritikus, a korrupciós nyomásnak nem engedő orosz üzletemberek komoly veszélyben vannak.

Így az orosz üldözött egy újabb bírósági perrel azt kívánta elérni, hogy végre a valós helyzetének megfelelően menekültként ismerje el az állam. Mostani ítéletével a Fővárosi Törvényszék meg is tette ezt. Arra kötelezte OIF-ot, hogy adja meg a legerősebb menedékjogi védettséget a Magyar Helsinki Bizottság ügyfelének.

A bíróság a friss helyzetnek megfelelően megerősítette, hogy Anatolij nemzetközi jogi igényét – összhangban az uniós bíróság gyakorlatával – valójában a menekültkénti elismerés körében kell értékelni. A korrupció elleni kiállás ma Oroszországban ellenzéki tevékenységnek számít, ami koncepciós büntetőeljárást, bebörtönzést, munkatábort és gyilkosságot is vonhat magával. Szolgáljon ez kijózanító emlékeztetőül minden magyarnak, aki nem tudta vagy elfeledte, hogy milyen az igazi diktatúra” – értékelte az ítéletet Fazekas Tamás, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság