#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

Vámosszabadi: biztató indulás hiányosságokkal

A Magyar Helsinki Bizottság munkatársai 2013. augusztus 28-án, három héttel megnyitása után keresték fel a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) vámosszabadi ideiglenes befogadó állomását, ahol zömében egyedülálló afrikai férfiakat és koszovói családokat helyeznek el, a látogatás ideje alatt összesen 117 menedékkérőt. Mint ismeretes, a tábor megnyitását lakossági tiltakozás övezte, amely országos visszhangot kapott.

A megfigyelők tapasztalatai szerint a falu előzetes félelmeihez képest nem tapasztalható feszültség Vámosszabadiban sem a táborban, sem a településen, és a külföldiek sem érzékeltek ellenségeskedést. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a lakossági bizalmatlanság varázsütésre elpárolgott volna. A Helsinki Bizottság azt javasolja a BÁH-nak, hogy továbbra is tájékoztassa a helyi lakosságot a létesítmény működéséről, és a Hivatal tegyen erőfeszítéseket a helyi lakosság külföldiekkel szembeni előítéleteinek mérséklésére.

Bár a sietős indulás miatt számos hiányosság akadt (még nem volt nyilvános telefon, wifi, televízió és elegendő főzőállomás, főzőedény, hiányoztak a sporteszközök), az állomás fizikai állapota mindenképpen jobb az átlagnál, a személyzet felkészültsége és hozzáállása igen pozitív volt.

A külföldieknek gondot okoz a tétlenség és a jogi helyzetükről, valamint a jövőbeli lehetőségeikről, kilátásaikról szóló közérthető és széleskörű tájékoztatás hiánya. Nem jelent meg az állomáson még a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata (KIMISZ) által működtetett jogsegélyszolgálat sem, amelynek feladata lenne jogi segítséget nyújtani a menedékérőknek.

A Helsinki Bizottság felhívta BÁH figyelmét a hiányosságok mihamarabbi pótlására, egyben javasolta, hogy a vámosszabadi állomás vegye fel a kapcsolatot a külföldieket segítő civil és nemzetközi szervezetekkel, amelyek jól hasznosítható tapasztalatokkal rendelkeznek a külföldiek és a helyiek közti feszültségek kezeléséről.

A Helsinki Bizottság jelentését teljes terjedelemben itt olvashatja.

A BÁH megjegyzéseit, válaszát pedig itt.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság