Útmutató a nemzetközi védelemben részesített személyek családegyesítéséről

Útmutatónk célja, hogy hangsúlyozottan gyakorlatias tanácsokkal szolgáljon a menekültügy területén dolgozók számára a nemzetközi védelemben részesített személyek családegyesítésének kérdéséről.

A Magyar Helsinki Bizottság útmutatója a menekültek és oltalmazottak családegyesítésének kérdéseiről

Útmutatónk célja, hogy hangsúlyozottan gyakorlatias tanácsokkal szolgáljon a menekültügy területén dolgozók számára a nemzetközi védelemben részesített személyek családegyesítésének kérdéséről. Így az útmutató elsődlegesen nem a családi együttéléshez való jog nemzetközi és magyar jogban foglalt alapelveire vagy a nemzetközi szervezetek ajánlásaira fókuszál, ezeket csak a gyakorlati kérdésekkel összefüggésben tárgyalja. A bemutatott szabályozás a harmadik országbeli külföldi állampolgárok családegyesítésével kapcsolatosan ad tájékoztatást, így nem vonatkozik az EGT állampolgárok és családtagjaik beutazására és tartózkodására. Az útmutató többek között a következő kérdésekre ad választ: ki lehet „családegyesítő”, ki számít családtagnak a családegyesítés szempontjából, hogyan és hol kell megindítani a családegyesítést, illetve milyen kedvezmények vonatkoznak e tekintetben a menekültekre és az oltalmazottakra; emellett részletes iránymutatással szolgál a benyújtandó dokumentumok tekintetében is.

Reményeink szerint az útmutató tisztáz a témában felmerült számos kérdést, és segíti a területen dolgozókat a 2007. július 1-jén hatályba lépett idegenrendészeti szabályok (2007. évi II. törvény a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról) és a 2008. január 1-jétől hatályos menedékjogi szabályozás (2007. évi LXXX. törvény a menedékjogról) hatékony alkalmazásában.

Nemzetközi védelemben részesített személyek családegyesítése – Gyakorlati útmutató (Magyar Helsinki Bizottság, 2008. május)

 

 

 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság