Utak az uniós forrásokhoz

Hogyan juthat hozzá Magyarország a felfüggesztett európai uniós forrásokhoz? – tette fel a kérdést az Új Köztársaságért Alapítvány mai műhelykonferenciája. A rendezvényen ellenzéki politikusok, civil szakértő barátaink mellett a Magyar Helsinki Bizottság társelnökei is kifejtették álláspontjukat.

A konferencia két témát járt körbe. Az egyik a tennivalókról szólt az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítése érdekében. A másiknak a korrupció elleni állami fellépéssel, valamint a közpénzek szabályos, igazságos és hasznos felhasználásával foglalkozott. Kádár András Kristóf és Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnökei az első témáról folytatott panelbeszélgetésben vettek részt felkért hozzászólókként.

A tavaly decemberben felfüggesztett európai forrásokhoz csak akkor juthat hozzá országunk, ha teljesíti az Európai Unió Tanácsa által meghatározott jogállamisági és antikorrupciós feltételeket. Ezek nem országunk ellen irányulnak, a feltételek teljesítése a magyar társadalom érdekeit szolgálja.

A Magyar Helsinki Bizottság és hazai civil partnerei többször is leszögezték: csak abban az államban lehet megbízni, amelyik hatékonyan és tisztességesen működik. Az ilyen állam mindannyiunk érdeke. A mostani helyzet újabb lehetőséget kínál arra is, hogy végre jó irányba változzék az ország, visszaerősödjenek a jogállami intézmények és az eddigieknél jóval hatékonyabb antikorrupciós intézmények működjenek.

A Magyar Helsinki Bizottság mindenkivel kész a párbeszédre, a szakmai konzultációra, aki a szükséges jogállamisági és korrupcióellenes változtatásokat maga is közérdeknek tekinti és hajlandó a korrekt együttműködésre.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság