#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

UNHCR-iránymutatás a menedékkérők fogvatartásáról

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) 2012-es fogvatartásról szóló iránymutatása magyar nyelven is elérhető.

Az UNHCR iránymutatása a menedékkérők fogvatartására vonatkozó pillanatnyi nemzetközi jogi helyzetet tükrözi, és segítséget, eligazítást kíván nyújtani:

(a) a kormányok számára a fogvatartással járó menekültügyi és migrációs tárgyú intézkedések kidolgozásához és alkalmazásához; valamint (b) a döntéshozók, beleértve a bírák számára annak megítélésében, hogy konkrét esetekben szükséges-e a fogvatartás alkalmazása.

Az iránymutatás ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a fogvatartott menedékkérők nehéz helyzetére tekintettel, valamint a nemzetközi menekültügyi és emberi jogi dokumentumokkal és normákkal összhangban a menedékkérők fogvatartása kerülendő, lehetőség szerint csak végső eszközként alkalmazandó. Mivel a menedékkérés nem jogszerűtlen cselekedet, az ezen jogukat gyakorló személyek szabadságát korlátozó bármely intézkedést jogszabályban részletesen rögzíteni kell, és azt szükség esetén felül kell vizsgálni. Fogvatartás csak abban az esetben alkalmazható, ha annak törvényes célja van, és alkalmazása a konkrét esetben szükséges és arányos. A menedékkérés jogának tiszteletben tartása egyaránt magában foglalja a nyitott, emberséges és biztonságos befogadási körülmények biztosítását és a menedékkérők emberi méltóságát, emberi jogait tiszteletben tartó bánásmódot.

Az iránymutatás magyar és angol nyelven is elérhető.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság