Újabb strasbourgi ítélet a jogellenes tranzitzónás fogvatartásokról

Translation is available for this content

Switch to English

Egy afgán menedékkérő családot 209 napon át tartottak fogva a röszkei tranzitzónában. Az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta, hogy a magyar állam megsértette a Magyar Helsinki Bizottság ügyfeleinek emberi jogait.

Az Európai Unió Bíróságának ítéletei nyomán ötévnyi dicstelen működés után 2020 májusában végérvényesen felszámolták a röszkei és tompai tranzitzónákat, és beszüntették a menekülők jogellenes tranzitzónás fogvatartását. Ehhez képest újabb és újabb nemzetközi ítéletek marasztalják el a magyar államot azért, mert szisztematikusan embertelen, megalázó bánásmódnak vetette alá az ott fogva tartott embereket.

Ma újabb ilyen ítélet született a strasbourgi bíróságon. A magyar állam embertelenségének áldozata ezúttal is egy menekülő, kisgyermekes család volt.

Az afgán család

A hatfős afgán családot 2017-ben tartották fogva 209 napon át a hazai hatóságok. A családfő M. B. K. egy amerikai cégnek dolgozott hazájában. Miután  a tálibok megölték munkatársát, őt is összeverték, és maradandó sérülései keletkeztek. A hazara nemzetiségű és síita családnak nem lehetett tovább maradása Afganisztánban, el kellett menekülniük. Szerbiában kilenc hónapon át kellett várakozniuk arra, hogy beléphessenek a röszkei tranzitzónába.

A legnagyobb forróságban laktak szűkös konténerbörtönükben, a zónában semmi árnyék nem volt. A sérült és beteg apa megfelelő orvosi kezelést nem kapott. Az iskoláskorú gyerekekkel öt hónapon át nem foglalkoztak a hatóságok. Az egyik gyereket viszont tolmácsolásra használták: más, sokszor megbilincselt menekülők egészségi ellátásánál kellett fordítania.

Őt súlyosan traumatizálta, amikor rendszeresen szemtanúja volt annak, ahogy  menedékkérőket, köztük akár állapotos nőket megbilincselve szállítottak rendőrök a tranzitzónán kívüli kórházi ellátásra.

Az afganisztáni család szabadulására a strasbourgi bíróság ideiglenes intézkedését követően is csak akkor került sor, amikor végül menekültként elismerő döntést kaptak.

A tranzitzónában elszenvedett súlyos traumák és a védelemben részesülők számára megszüntetett minden állami integrációs segítség teljes hiányával szembesülve a szabadulást követően a család más európai országban talált új otthonra.

A mai strasbourgi ítélet

A strasbourgi bíróság mai ítélete szerint a magyar állam jogellenesen tartotta fogva az egész családot, a gyerekek esetében pedig a fogvatartási körülmények annyira rosszak voltak, hogy azok embertelen és megalázó bánásmódnak minősülnek az Emberi Jogok Európai Egyezménye szerint. Ezért az ítélet 17 ezer euró igazságos elégtételt, azaz kártérítést ítélt meg a panaszos családnak.

“Természetesen üdvözöljük az ítéletet. A strasbourgi döntés ugyan nem törli el a 209 napos fogvatartás traumatikus emlékét, de mégiscsak visszaigazolja, hogy amit embertelenségnek éltek meg a fogva tartott gyerekek és szüleik, az az írott jog szerint is embertelenség volt. Általánosabb értelemben is fontos ítélet született, mert a strasbourgi bíróság egy újabb ítélettel ismét igazodott az Európai Unió Bíróságának 2020. májusi ítéletéhez, amely a tranzitzónás elhelyezést fogvatartásnak, méghozzá  jogellenes fogvatartásnak mondta ki. Ez reményt adhat a Helsinki Bizottság sok-sok ügyfelének is, akik még várnak a strasbourgi bíróság döntésére” – értékelte a mai ítéletet Pohárnok Barbara, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje, az afgán család jogi képviselője.

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság