Önkéntes munka Adatfeldolgozási feladathoz várjuk a jelentkezőket december 10-ig

Tököli börtön: tenyésző bőrbetegségek és gyors intézkedés

Számos problémát, hiányosságot tártak fel a Tököli Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetében a Magyar Helsinki Bizottság megfigyelői. Némelyek rendszerszintűek (túlzsúfoltság, oktatás), mások az intézet felelősségébe tartoznak. Az elégtelen higiénés helyzet miatt például november elején tömegesen jelentkeztek bőrmegbetegedések. Munkatársaink jelzése nyomán javítottak a körülményeken, és sikerült megakadályozni a kór terjedését.

A monitorcsoport legfontosabb megállapításai és javaslatai

1. A legégetőbb problémát, úgy tűnik, sikerül megoldani. A fogvatartottak körében terjedő fertőző bőrbetegségek szakszerű gyógyítása megindult, a legkirívóbb higiénés hiányosságok felszámolása is megkezdődött. Ezek szerint az intézet képes a korrekcióra, ami valóban örvendetes, de nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az intézet mulasztása is szerepet játszott a tűrhetetlen állapotok kialakulásában. Mindenképpen el kell és el lehet kerülni a hasonló vészhelyzeteket, ha szorosabb az orvosi, járványügyi kontroll. Az ügyészségnek is jobban oda kell figyelni a börtönállapotokra.

2. Bár az intézetszintű telítettségi adat megnyugtató, 100% körül alakul, a körletenkénti részadatok már zsúfoltságról árulkodnak (különösen túlzsúfolt a B/10 és a B/13 körlet), és a zárkákban még nagyobb lehet az aránytalanság. Az intézet maga is elismeri, hogy látogatásunk idején 59 zárkában nem tudták biztosítani az előírt mozgásteret, ez a jogsértő állapot 117 személyt érintett. A legkisebb egy főre jutó szabad mozgástér a legzsúfoltabb zárkában 2,28 m2/fő volt. A probléma megoldása természetesen nem intézeti kompetencia.

3. Szükségesnek látszik a zuhanyozó egységek megvizsgálása, adott esetben felújítása. (Az intézet tájékoztatása szerint ez idén megtörténik.)

4. Fontos, hogy a házirend által is garantált napi egyórás séta ne maradjon el. Jó döntésnek látszik, hogy a megbízott igazgató átszervezéssel külön embert biztosít a sétáltatáshoz. A 12 órás időtartamban meghatározott „nyitott ajtós időszaknak” sem szabadna sokat rövidülni (az ebédeltetés alatti zárás, nyilván, akceptálható). Az épületben minden szinten működik a kamerás ellenőrzés, így a börtönszemélyzet munkavégzése utólag is kontrollálható.

5. Minél hamarabb el kellene készülni a konditerem felújításával és átadni a fogvatartottaknak. A pingpongasztalok rendszeres használatát is lehetővé kellene tenni.

6. Ésszerű lenne egy egészségügyben járatos adminisztrátorral erősíteni az intézet egészségügyi csapatát, mert az egészségügyi dokumentáció hiányosnak mutatkozott.

7. A ruhák intézeten belüli mosása, úgy tűnik, megnyugtatóan rendeződik. Erre, mint láttuk, nagy szükség van.

8. A BVOP-nak javasoljuk, mérje fel, a köznevelési törvény szeptemberi hatályba lépése óta mennyiben változott az intézetiben működő iskolák tanulólétszáma, mennyivel csökkent az oktatott órák száma, hogyan módosult a pedagógiai kínálat. Tapasztalatainak összegzését juttassa el az Emberi Erőforrások Minisztériumához, azon belül különösen az Oktatási Jogok Biztosának Hivatalához és a Köznevelésért Felelős Államtitkársághoz. Szükség esetén kezdeményezzen jogszabályi változtatást, amely elősegíti, hogy a fogvatartottak minél hasznosabb oktatást kaphassanak.

9. A családi élet védelme szempontjából súlyos gondnak tartjuk, hogy a fiatalkorúak Tökölről akár félévig sem találkozhatnak rokonaikkal, mert a társintézetek zsúfoltság miatt nem fogadják őket. A családi élet védelmét az Alaptörvény és az Emberi Jogok Európai Egyezménye is garantálja, az ezzel ellentétes gyakorlat jogsértő. Rendszerszintű rossz rutinról van szó, amire mihamarább megoldást kell találni.

A látogatást az Európai Unió „Alapvető jogok és polgárság” programja támogatta. Tartalmáért a kizárólagos felelősséget a Magyar Helsinki Bizottság viseli, az semmilyen vonatkozásban nem tekinthető úgy, mint amely az Európai Unió véleményét tükrözi.

A teljes jelentés itt olvasható.

 

 

 

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság