#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

Tízmilliárdokat is lenyúlhatott az állam az egészségügyi dolgozóktól

Az új szabályozás három és fél millió forinttal károsított meg egy 22 éves munkaviszonnyal rendelkező egészségügyi dolgozót. Ennyivel kevesebb végkielégítés és távolléti díjat kaphatott meg, mert nem írta alá az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló új szerződését. Hiába az évtizedek alatt végzett áldozatos munka, mindössze nettó 372 ezer forint végkielégítésre érdemesítette a magyar állam. A Magyar Helsinki Bizottság ügyfele Alkotmánybírósághoz fordult.

A hírek szerint februárban mintegy 5500 egészségügyi dolgozó nem írta alá új szerződését egészségügyi szolgálati jogviszonyáról. A méltánytalan és diszkriminatív törvényi szabályozás nyomán mindössze 1–3 hónapnyi végkielégítést kaptak az alá nem író nővérek, ápolók és orvosok közül olyanok is, akik a korábbi szabályozás alapján akár 8 havi végkielégítésre, ráadásul a felmentési időre járó többhavi távolléti díjra is jogosultak voltak.

A Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a Magyar Orvosi Kamarával (MOK) együttműködve nyújt segítséget a károsultaknak. A civil jogvédők április végén közleményben hívták fel a figyelmet arra, hogy az érintettek május 17-ig kérhetik az Alkotmánybíróságtól az igazságtalan végkielégítési szabályok megsemmisítését. Ha ez megtörténne, akkor ismét a régi szabályok lennének az irányadók, és a munkahelyüket elveszítő egészségügyiek sok esetben jóval magasabb összeget kaphatnának, mint most.

A Helsinki Bizottság és a TASZ alkotmányjogi panaszmintát is közreadott, és segítséget nyújt a kitöltéshez.

Így jelentkezett a Helsinki Bizottságnál A. is, aki több mint húsz éves szolgálati jogviszonnyal rendelkezett. Ő sem írta alá az új szerződést. Erre jó oka volt, nagybeteg családtagja rendszeres ápolásra szorul, és az új szolgálati jogviszony lehetővé teszi az egészségügyi dolgozók átvezénylését akár más településre is. A. ezt nem vállalhatja.

Ha 2020 decemberében szűnt volna meg a munkaviszonya, akkor nyolc havi végkielégítés, mintegy bruttó 2,3 millió forint járt volna neki. De az új törvény már csak két hónapit ír elő, ezért bruttó 560 ezret (nettó 372 ezret) kapott. A korábbi szabályozás szerint megillette volna felmentés hiányában hat havi, összesen 1,7 milliós forint felmentési időre járó távolléti díj is. Tehát a kutyafuttában, egyeztetés nélkül elfogadott törvény mintegy bruttó 3,5 milliótól fosztotta meg A.-t. Ő állást egyelőre nem talált, az egészségügybe nem tud és nem akar már visszamenni.

Ha az alá nem író 5500 egészségügyi dolgozótól átlagosan ugyanennyit vett el így a kormány és a parlament, az több mint 19 milliárd forint megtakarítást jelenthet a költségvetésnek. Ezt, mondjuk, pár jól lélegeztetett gyepű edzőpálya megépítésére vagy esetleg szállodakorszerűsítésre lehet fordítani az embereket évtizedeken keresztül gyógyító és ápoló nővérek, műtősök, mentők és orvosok tisztességes megbecsülése helyett. Mi azonban azért dolgozunk, hogy ez a pénz jó helyre, az elűzött és megkárosított ápolókhoz és orvosokhoz kerüljön.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság